Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Basında sansürün kaldırılışının 112’inci yıldönümünü kutladı.

24 Temmuz Basın Bayramı ve Basında sansürün kaldırılışının 112. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti başkanı, yönetimi ve üyeleri valilik binası önündeki Atatürk Anıtına çelenk sundular ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşımızı okudular.

Programda günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, şunları söyledi:

KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ BİRÇOK KEZ ELİMİZDEN ALINDI 

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) olarak 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyoruz, sansürün kaldırılışının 112. Yıldönümünü anıyoruz. Kazanılmış haklarımız, geçmiş yıllarda birçok defa ellerimizden alındı. Sansürlü hayatlar yaşadık ve gördük. Birçok askeri darbelerle haklarımızın alındığı 24 Temmuz geçmişte de hep kutlandı. Basın bayramı olarak ve bizlere ayrılan bir gün olarak ayrıcalığımızı hissettirdik ve bugün kutluyoruz. Birçok 24 Temmuzlardan bugünlere hep sıkıntılı geldik. Yaşadığımız geçmiş askeri darbelerden sonra Zonguldak ve ülke yerel, yaygın basınına hep özgürlük kısıtlaması yaşatılmıştır. Kazanılmış haklarımız yok edilmiştir. Sonra ki süreçlerde bu haklarımızı alma adına mücadele hep birlikte yapılmıştır. Normale dönme süreci yaşanmıştır. Günümüzde ise, yıpranma payı olarak haklarımız elimizden alındı. Tekrar geri alma adına tam beş yıl uğraştık ve kazandık. Bugün için sadece basın kartı olan meslektaşlarımız yararlanabiliyor. Basın kartı tüm meslektaşlarımız almalı,  bizlerin SGK kayıtlı olan meslektaşlarımıza yönelik kart sayısını artırma adına yoğun uğraşımız sürüyor. Yıpranma payından tüm meslektaşlarımızın yararlanması adına mücadele etmeye devam edeceğiz. Meslekte 20 yılı doldurmuş arkadaşlarımızın hepsi sürekli basın kartına başvuru yapsınlar. ZGC olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz.

BASIN AHLAK İLKELERİ CEMİYETİMİZİN OLMAZSA OLMAZIDIR

ZGC olarak gazete ve gazetecilere yönelik çalışmalarımızda birçok etkinlikleri, sosyal sorumlulukları ve projeleri hayata geçireceğiz. Bunu yaparken kentimizin sorunu, gelişmesi, ilçelerimizin büyümesi ve beldelerimizin de yatırım almasına uğraşacağız. En önemlisi kırsal nüfusumuza sahip çıkacağız. Şehrimizden göçü önlemek adına ZGC üstüne düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. Zonguldak varsa ZGC vardır anlayışı ile yol alacağız. Basınımızı da hak ettiği yere getirmeye gayret edeceğiz. Bugün için çok zorlu süreçlerden geçen yerel basınımız tabi ki gelirleri olarak da çok düşük noktalara gelmiştir. Maliyetlerimiz artarken gelirlerimiz hep düşme eğilimine girmiştir. İlan gelirlerimizin artması, abone gelirlerinin yükselmesi ve reklam payımızın çoğalması,  gazeteciliğin, televizyonculuğun, radyo ve kurumsal internet haber sitelerinin de yegane devamlılığının en büyük etkenidir. Gelirleri artırma adına da yoğun mücadele veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Devamlı ve sürekli yayın hayatında olanlara da her zaman kapımız açıktır. Basın ahlak ilkesi ZGC’nin ana kriterleridir. 24 Temmuz basın bayramını kutlarken, daha özgür basın en büyük dilek ve temennilerimizdir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi