Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan yerli ve milli lavuar protokol üyelerine tanıtıldı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan yerli ve milli lavuar protokol üyelerine tanıtıldı.

Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Gelik Beldesinde bulunan Akkurt Madenciliğe ait minyatür lavuar ve lavuar tesisinin tanıtımına, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak Vali yardımcısı Turgut Subaşı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, TTK Genel Müdür yardımcısı İsmail Güner, Gelik Belediye Başkanı Burhan Sezgin, Teknopark müdürü Doç. Dr. Umut Güneş Seferci, Maden Makineleri İmalatçıları Derneği Başkanı Murat Uzun, MEKSA Müdürü Soner Aksakal, Akkurt Madencilik işletmecileri, Alaattin Kurnaz, Ahmet Kurt ve Bahattin Kurnaz ile diğer yetkililer katıldı.

Vali Erdoğan Bektaş, ilimizde kurulan Makzon’unda üyesi olan Akkurt madencilik tarafından İTÜ işbirliği ile ve özgün olarak geliştirilen, kömür üretiminde, maliyet düşürücü, verim arttırıcı ve mekanizasyon oluşturma kapsamında üretilen, kömür yıkama makinasının da tanıtımına katıldı.

Vali Bektaş'a yetkililer tarafından İTÜ’ye gönderilecek olan mini lavuar tesisi hakkında bilgiler aktarıldı.

RİSKİ GÖZE ALARAK BU SEKTÖRE GİRDİLER

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu yaptığı konuşmada; “Yeraltı madenciliği bütün riskleri taşıyan bir sektördür. Biz Kurum olarak belirli yapılanmaları yaptık ve bu yapılanmalar bizim önümüzü açıyor. Bizim ocaklarda kullanılmak üzere yurtdışından aldığımız müştemilat malzemeleri vardır. Şu anda bunun dünyada uygulandığı yer yok. Tayland ve Çin’de  bir kısım kullanıyor. Sayın valimizin öncülüğünde kurulan müştemilat yerleştirildi. Bizim yurtdışından 10 milyon TL’ye aldığımız müştemilat burada 4 milyon TL’ye imal edeceğiz. Biz kurumun tarihini değiştirecek önemli hamleler yapıyoruz. Bu hamlelerden bir tanesi de temsa üzerinden yerlileştirdik. Bu işin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesinin bir ucunda İstanbul Teknik Üniversitesi bir ucunda da Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi vardır. Uygun paydaşları bulursanız onlarda kazanıyor sizde kazanıyorsunuz” dedi.

BEÜ Teknopark Müdürü Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik’de; “Maden makineleri imalatçı derneğinin ürettiği makson üretiminin bizzat içinde yer aldık. Sayın valimizin talimatı ile birlikte Maden Makine İmalatına üniversite olarak katkı vermeye devam ediyoruz. ARGE desteği olarak katkımız devam edecek. Bununla ilgili olarak da yüksek öğretim kurumuna (YÖK) Maden Makineleri Merkezi başvurumuz oldu. Bu merkeze başvurumuz olumlu sonuçlanması durumunda buna da uzman akademisyenlerimiz görev yapacak ve tamamen bu maden Makineleri İmalatçılar Derneği'nin projelerinin başarıya ulaşması için hem dünya standartlarında ürünleri inceleyecekler hem de Türkiye standartlarında başka nasıl ürünler geliştirilebilir. Nasıl pazar açılabilir iyi verecekler ve sonuç olarak bu maden makinaları imalatı derneğimize ihracatı hem de internete özel Peru ülke içi ve ülke dışı özellikle de ihracat kalemi de yapılacak olan bağlantı kurma anlamda Üniversite aktif olarak yer alacaktır” dedi.

Maden Makineleri İmalatçıları Derneği Başkanı  Murat Uzun da, “Ben bugün Maden Makineleri İmalatçıları Derneği Başkanı olarak çok mutluyum. Sayın işadamlarımız Alaattin Kurnaz ve Bahattin Kurnaz gerçekten madencilikle ilgili önemli bir yeri var. Madencilikte önemli bir hizmet yerine getirecek İstanbul Teknik Üniversitesi ile beraber bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İşadamı Bahattin Kurnaz ise;  “Sayın hocalarım hoş geldiniz şeref verdiniz. Nes Max 11 olarak önce Ocak’tan çıkaracağımız kömürün destek mekanize dediğimiz sistemini geliştirdik. Ocaktan çıkan yıkamak için daha verimli bir cihaz geliştirdik umarım hayırlı olur” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN ÜLKEMİZİN KURTULUŞU”

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş da, Zonguldak’ı maden makina üretim üssü yapacaklarını belirterek şunları ifade etti:

“Bugün başka bir güzelliği yaşıyoruz. Zonguldak’ı bir maden makinecileri üretim üssü haline getirmek istiyoruz. Burada bu potansiyel  üzerinde çeşitli çalışmalarımız var bu çalışmalarda gördüğünüz gibi yardımcılarımız var, kim bu yardımcılar öncelikle Türkiye Taşkömürü Kurumu, Bülent Ecevit Üniversitesi, sivil toplum kuruluşlarımız ve özel sektörümüz bütün hiçbir fikir olmadan çatlak ses çıkmadan hep beraber Zonguldak'ta 2 büyük arkadaşlar var. Ben katkısı olan herkese bu kardeşlerimize teşekkür ediyoruz hayırlı olmasını diliyoruz.

Kömür aşağıda var milli bir değerse bunun gereğinin yapılması gerekiyor. Zonguldak’ta rantabl  ve kabul edilebilir rakamlarla bu hale geliyor. Eğer tabii ki bu teknolojileri uygulamayı başarabilirsek. Biz de bu işin bir ucundan tutuyoruz kömür madenlerinde ve diğer madenlerde ihtiyacımız olan makinaları Zonguldak’ta var olan makina ve kültür birikimini devreye alarak kendimiz üretmek istiyoruz” dedi.  (Şaban YILMAZ)


Editör: Haber Merkezi