Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında 3 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan ek genelge ile market, pazar yerleri ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu hale gelmiş, maskelerin önce ücretli olarak satışı, 6 Nisan tarihindeki Cumhurbaşkanı’nın ulusa sesleniş konuşmasının ardından ise ücretsiz olarak halka dağıtılacağı açıklanmıştı.

Bu önemli açıklamaların sonrası gelen yasak ile dışarıdan maske tedarik edemeyen yüz binlerce vatandaş, internet üzerinden başvuru yaparak maskelerinin gelmesini beklemeye başlamış olsa da halen birçok haneye maskelerin ulaşmamış olması, gözleri bir kez daha “maskelerin nerede” olduğu sorusuna çevirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yetkililerin yaptığı bu açıklamaların ardından 10 gün geçmiş olmasına rağmen, Zonguldaklı vatandaşların büyük çoğunluğunun maskelerine ulaşamamış olmasına tepki gösterdi.

Milletvekili, TÜİK verilerine göre Zonguldak'ta nüfusun %62,9’sinin sokağa çıkmak için maskeye ihtiyacı olduğunu ancak dağıtılması gereken 1 milyon 874 bin adet maskeden dün itibariyle, sadece 5 bin adedinin dağıtıldığını söyleyerek, “yine alelacele alınmış bir kararın sıkıntılarını vatandaşa çektiriyorlar” dedi. 

Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada, “Aradan 10 gün geçti. PTT, e-devlet veya eczaneler de maske yok! vatandaşın evine de gelmedi! Nerede bu maskeler?” diyerek gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Zonguldak'ta sokağa maskesiz çıkma yasağı bulunan 20-65 yaş aralığındaki 374 bin 953 kişiye, 1 hafta için, dağıtılması gereken toplam 1milyon 874 bin maskeden, ilk kez dün, PTT aracılığıyla sadece 5 bin adedi dağıtılabildi. Yani 1 haftalık ihtiyacın ancak %0,26'sı kadar!

Yayınlanan genelgelere ve TÜİK 2019 yılı nüfus verilerine göre, Zonguldak'taki nüfusun %62,91'i sokağa maskeyle çıkmak zorunda. Her birine 1 haftalık kullanım için 5'er maske dağıtılacağı açıklanmıştı. Bu da ilk etapta 374 bin 953 kişiye 1.874.765 adet maske dağıtılması demek.

Aradan 10 gün geçti. PTT, E-devlet veya Eczaneler de yok! Nerede bu maskeler?”

Milletvekili, daha öncesinde devlet eliyle maskelerin satılması kararına; “maske zorunluluk diyorsanız, insanların evlerine bu ürünleri ücretsiz olarak göndermek zorundasınız!” diyerek tepki göstermiş ve Bakanlığa çağrıda bulunmuştu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi