Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak’taki koronavirüs vakalarını ve kentte uygulanan salgınla mücadele yöntemlerini bir kez daha meclis gündemine taşıyarak, süreç içinde yerel basının baskı altına alınıp sansürlendiğini, vaka sayısının 400’e, can kaybı sayısının ise 30'a yaklaştığını söyledi.

Bakanlıkça yapılan resmî açıklamalarda, en fazla koronavirüs ölümlü vaka sayısına sahip ilk 10 il içinde, nüfusa oranla Zonguldak’ın 1.sırada, en yoğun vaka sayısına sahip iller içinde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Sakarya'nın ardından 6.sırada yer almakta olduğunu ifade eden Yavuzyılmaz "Zonguldak, madenci şehridir. Zonguldak'ta çalışan 10 binin üzerindeki maden işçisinin ve geçmiş yıllarda emekli olan madencilerin, mesleki hastalıkları bulunmaktadır. Akciğer ve solunum yolu hastalıkları ile KOAH, şehirde çok yaygındır. Nüfusun büyük çoğunluğu risk grubunda yer almaktadır." diye konuştu.

“ZONGULDAK’I BİLEN HİÇ KİMSE İÇİN ÖLÜM SAYISI ŞAŞIRTICI DEĞİL”

“Bugüne kadar uygulanan yanlış politikalarla yıllardır doğası talan edilen ve filtresiz çalıştırılan termik santrallerin cehennemi haline gelen Zonguldak'ın gerçeklerini bilen hiç kimse için, şehirdeki koronavirüs ölüm sayısının bu kadar fazla olması şaşırtıcı olmamıştır.” diyen milletvekili, Kentte 1,5 kilometrekarelik bölgenin içinde 7 termik santral ünitesinin bulunduğunu, bu santrallerin faaliyetlerinden dolayı hava, toprak ve denizin kirlendiğini söyleyerek, kirliliğe bağlı kanser vakalarında da artış olduğunu, hastanelerde çocuk onkoloji bölümünün dahi açıldığını ifade etti.

“GÜNÜ BİRLİK TEDBİRLERLE SÜREÇ İDARE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Yavuzyılmaz, kentte yaşayanların, bilinen hastalıklarına rağmen özel önlem noktasında geç kalındığını, virüsün şehre girmesini ve yayılmasını engelleyecek önleyici tedbirlerin yetkililer tarafından zamanında alınmadığını söyleyerek, deneme yanılma yoluyla günübirlik tedbirler alınarak sürecin idare edilmeye çalışılmasından kaynaklı, vaka artışlarının önüne geçilemediğini vurguladı.

“SÜREÇ SANSÜRLENDİ, YEREL BASIN BASKI ALTINA ALINDI”

Virüsle mücadele sürecinin başından beri şeffaf bir şekilde yürütülmediğini söyleyen milletvekili, “Zonguldak'ta yerel basın, koronavirüs vaka ve ölüm sayısını açıklamamaları için baskı altına alınmış, bu süreçte birçok gazetecinin ifadeleri alınmış, basın sansürlenmiştir. Bu nedenle kamuoyunun, şehrin içinde hızla yayılmakta olan koronavirüs tehlikesine dikkat çekilmesi engellenmiş, geciktirilmiştir” diyerek, Zonguldak'taki koronavirüs vaka ve ölüm sayısının yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmasında da geç kalındığını ifade etti.  Bu doğrultuda neden Zonguldak'taki esnaf, çalışan, işsiz ve emekli için ilave ekonomik paket açıklanmamaktadır? “ dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi