TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayılarındaki çelişkiyi Fahrettin Koca’ya sordu.

BU NASIL ŞEFFAFLIK!

CHP’li Demirtaş, il bazında sayıların açıklanmamasını da eleştirerek “3 Nisan 2020 tarihinde, Sağlık Bakanı il bazında vaka sayılarını ve hayatını kaybedenlerin sayılarını açıkladı. Daha sonra 8 Nisan il bazında bir açıklama daha yaptı ancak onda da  kimsenin hiçbir şey anlayamayacağı renkli haritalar üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın takipte olduğunu söyledi. Ancak bu haritalar bırakın iller hakkında bilgi vermeyi fikir bile vermedi. Bakanlığın şeffaflık dediği bu mu? Zonguldak’ta kaç vaka var? Kaç kişi hayatını kaybetti? Önlemler işe yaradı mı? Yoksa daha sıkı önlemler mi alınması gerekiyor? Bu soruların tamamı cevapsız” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şunları ifade etti;

ÖLÜM NEDENİ COVİT 19 YERİNE,  ZATÜRRE Mİ YAZILIYOR?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen coronavirüs, Bakanlığınızca yapılan açıklamaya göre ülkemizde ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görülmüştür. İnsandan insana çok hızlı bir şekilde yayılan coronavirüs ile ilgili olarak Bakanlığınız tarafından 3 Nisan’da iller bazında vaka ve hayatını kaybedenlerin sayıları açıklanmış ancak bu tarihten sonra sadece Türkiye geneline ilişkin açıklama yapılmıştır. Riskli bölgeler olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli illeri sıralanmış fakat bu kentlerdeki vaka sayıları verilmemiştir. 3 Nisan 2020 tarihinde Bakanlığınızca yapılan iller bazındaki vefat sayılarına ilişkin açıklama sonrasında; basına yansıyan haberlerde, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının doğru aktarılmadığı, ölüm sebeplerini zatürre ya da enfeksiyon olarak yazıldığı iddia edilmiştir. Yapılan haberlerde e-devletten alınan bilgiler kaynak olarak gösterilmiştir. Halk sağlığı tehlikeye giriyor. Tüm kentlerin bilgileri detaylı açıklanmalı.

ZONGULDAK’TA VAKA PATLAMASI YAŞANACAK!

Zonguldak’taki vakaları gösterdiği iddia edilen haritada, Zonguldak merkez ile Kilimli İlçesi bulunmaktadır. Alaplı, Kdz. Ereğli, Devrek, Çaycuma, Gökçebey, Kozlu ilçeleri haritada görülmemektedir. Kaldı ki Zonguldak merkez ve Kilimli İlçelerine ilişkin de haritadan sağlıklı bir veriye ulaşmak mümkün değildir. Oysa Zonguldak, dezavantajlı demografik yapıya sahip olması, kömür madenciliği yapılan, termik santrallerin bulunduğu, kronik akciğer hastalıklarının yoğun şekilde görüldüğü bir yer olması nedeniyle riskin en yüksek boyuta ulaştığı kentlerimizin başında gelmektedir. Zonguldak İl Pandemi Kurulu’nun da değerlendirmesi ile birlikte Zonguldak özelinde bir strateji oluşturulmazsa ilerleyen günlerde coronavirüs vakalarında Zonguldak’ta patlama yaşanması kaçınılmaz olacaktır”

BİLİM KURULU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ Mİ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergesinde Bilim Kurulu’nun tavsiye kararlarına da dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş; “ Bilim Kurulu ile yapılan toplantılarda nasıl tavsiye kararları alınıyor belli değil. Bu konuda da şeffaf bir süreç izlenmiyor. Bilim Kurulu ne aşamada nasıl bir tavsiye kararı aldı. İktidar bu tavsiye kararlarına ne kadarını uyguluyor bu konuda da bir açıklama yapılması gerekiyor” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi