Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, makamında düzenlediği basın toplantısı ile Zonguldak’ta corona virüs, 65 yaş vatandaşların sokağa çıkması, limana gelen Ro-Ro gemisindeki son durum ve Valilikte kurulan Vefa Sosyal Destek grubu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Bektaş, beraberinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen,  Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan ve İl Sağlık Müdürünün hazır bulunduğu toplantıda, ilk olarak 65 yaş grubunun sokağa çıkması konusunu gündeme getirdi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, yayınlanan genelge ile 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkmasının yasaklandığını ifade ederek, “Elimizde imkanlarımız varken önlemlerimizi almamız gerekiyor. Biz Avrupa'daki gibi davranmıyoruz yaşlılarımıza. Biz daha vefalıyız. Bütün illerde 'Vefa Kurulu' oluşturulacak. Yaşlılarımızın evlerinden çıkmadan bütün ihtiyaçlarını karşılayacağız. Vefa çerçevesinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. 65 yaş üstü yasağa uymazsa ceza uygulayacağız” diyerek şunları söyledi:

SAĞLIK BAKANIMIZ SON BULGULARI AÇIKLADI.

“Sağlık Bakanımız son bulguları açıkladı. 900 küsur vaka ve 21 kayıp var. Artık bu saatten sonra daha çok yurt dışı bağlantılar üzerinde duruluyordu. Tahlile göndermek için. Ama 970 vaka 21 kayıptan sonra artık var sayımın değişmesi gerekiyor. Her yerde dış bağlantı unsuru olmadan da virüsün bulunabileceği var sayılarak hem bu işin hafife alınmayacağı konu olduğunu dış ülkelerde olan bitenleri gördüğümüzde anlamamız gerekiyordu.

“LOKANTALARDA OTURMA DÜZENİ KALDIRILDI

Lokantalarda oturma düzeni kaldırıldı. Buna benzer bir dizi tedbir alındı. Özellikle riskli gruplar olan 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın hareketlerini bir miktar daha sınırlama oldu. Bakanlık talimatları gönderdi. Biz de bu talimatları nasıl şekillendireceğimizi karara bağladık.

Birkaç cümle ile özetlemek gerekirse 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın bahçeleri dışına çıkmaları yasaklandı. Ayrıca hane halkı dışında kimselerle temasları zaruri haller dışında o da yasaklandı. Toplantılar, yemekler o da yasaklandı. Bu saatten sonda bu işin kolluk kuvvetleri ve zabıta ekipleri görev yapacak.

BAKANLIK KONSEPT OLUŞTURDU

65 yaş üstü deyince bakanlık yeni bir konsept geliştirdi. Avrupa’da 65 yaş üstüne dönük sağlık sisteminin tedbir yapılanmasında onları 2’nci plana itme gibi bir durumu var. Biz tam tersini yapıyoruz

Vefa koordinasyon kurulu oluşturduk. Başında kaymakam ve valinin olduğu üyelerin olduğu teşkilat şeması oluşturuldu. Vefa iletişim merkezi oluşturuluyor. Açık kapı merkezleri de kullanılabilecek. Olmayan yerlerde ayrıca bu iş için merkez oluşturulacak. 112 aracılığıyla ihtiyaçlarını bu merkeze bildirecekler. Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla, bakacak kimseleri yoksa her türlü ihtiyaçlarını ayaklarına getireceğiz. Bu sistemle ilgili arkadaşlar çalışıyor. Herkes devrede. Sistem oluşuyor. Öncelikle yardıma ihtiyacı olanlar tespit ediliyor. Köyde, şehir merkezinde  evlerinden çıkmaya ihtiyaç kalmadan gerekeni yapacağız. Vefa duygusuyla davranmak zorundayız. 

Yaşlılarımız için cezai müeyyide 2 aydan 2 seneye  kadar  ile 3 bin 150 TL para cezası. Zabıta, kolluk görecek uyaracak. Uyulmaması halinde gereken yapılacak. Kimseye ceza yazmak hevesinde değiliz. Çocuklarımız risk altında değildi. Ama bulaşıcı olmasın, taşımasın diye okulları kapattık”

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş vaka sayısı ile ilgili sorulan soruya da, “Pozitif vakalar şu ilde bu ilçede diye onun duyurulması Sağlık bakanlığında. Olağanüstü dönemden geçiyoruz. Şunu söylüyoruz. Varmış gibi biz işimize bakıyoruz. Bunu varsayarak herkesin tedbirli davranmasını istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi