Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 13’ncü olağan Genel Kurulu GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda yapıldı.

Divan Başkanlığını Turgut Hamzaçebi’nin yaptığı kongre Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

GMİS Şemsi Denizer salonunda yapılan kongreye, Zonguldak Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz,  CHP  İl Başkanı Hakkı Güney, Saadet Partisi İl Başkanı Sadık Kar, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Necdet Sarı, CHP Merkez ilçe Başkanı Yusuf Mar, İYİ Parti Merkez ilçe Başkanı Erdal Gülay, MHP Merkez ilçe Başkanı Niyazi Kıransoy, Memur-Sen Zonguldak il Temsilcisi Kamuran Aşkar, Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Cihan Köktürk, Türk Ocağı Şube Başkanı Özcan Gedikli, Enerji Bir-Sen Şube Başkanı Sedat Güngör, Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman, Zonguldak ili Kalkındırma Derneği Başkanı Necati Başar, Zonguldak Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Yaman, Çaycumalılar Derneği Başkanı Ramazan Taşdemir, Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, KESK dönem sözcüsü Onur Arslan, Kastamonulular Derneği Başkanı Bahattin Şenol, Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Yaşar Köksal, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu’nun yanı sıra dernek temsilcileri ile üyeler katıldı.

Kongrede yönetim kurulu, denetim kurulu, gelir gelir tablosu ve tahmini bütçenin okunarak yönetim ibra edildi.

Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, kongrede yaptığı konuşmada, “Türkiye 21. Yüzyılın yarısından itibaren bir iç göç gerçeği ile tanışmaya başlamıştır. Başlangıçta bu iç göç dalgası yalnızca Karadeniz’le sınırlıyken zaman içerisinde İç Anadolu sonrasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yayılmıştır. Bu iç göç dalgalarıyla birlikte büyükşehir ortaya çıkmış ve insanların bütünleşme ihtiyacını doğurmuştur. Kırdan kente doğru gerçekleşen yoğun göç, böylece şehirlerde ‘hemşerilik’ adı verilen kültürü oluşturmuştur. Göçün büyük oranda tamamlandığı günümüzde, hemşerilik kültürü hala devam etmektedir. Bu kültürü koruyan hemşeri dernekleri ise sivil toplum içerisinde kendilerine has bir konuma sahiplerdir” diyerek şunları söyledi:

“Hemşeri derneklerinin önemli bir özelliği de ülkemizde en çok karşılaşılan dernek türü olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkemizde faaliyette olan hemşeri derneklerinin sayısı 15 binin üzerindedir. Bu sayı ülkede hizmet halinde olan tüm derneklerin yaklaşık olarak yüzde 7’sine tekabül etmektedir. Hemşeri derneklerinin yöneticileriyle yapılan görüşmelerin çoğunda kurumlarını her şeyden önce birer kültür ortamı olarak tanımladıkları görülmüştür.

Hemşeri derneklerinde toplanan insanların birbiriyle bağlantılı birden fazla hedefe yönelik faaliyetler yürüttüğü görülmüştür. Bunlardan biri belli bir yöre ile ilgili olanlardır. Bir yerleşim biriminin iktisaden güçlendirilmesi, çevre düzenlemesi ve çeşitli tesislerin kazandırılması gibi yollarla geliştirilmesi; su, elektrik gibi alt yapı yatırımlarının tamamlanması yoluyla mahalli refah seviyesinin yükseltilmesi başlıca ekonomik amaçlar olmuştur. Diğer bir hedef ise aynı şehirde doğmuş vatandaşlar arasında maddi olanlar yanında manevi unsurları da kapsayan bir dayanışma ve yardımlaşma ağı oluşturulmasıdır. Bu ağ, öğrencilere burs verilmesinden esnaf arasında ilişkilerin yoğunlaştırılmasına, devlet dairelerinde görev yapan aynı mahalden insanların tanıştırılıp birbirinden haberdar kılınmasına kadar uzanır.

Bu dernekler ayrıca,  daha çok nüfusun katlanarak arttığı, hayatın iyice hızlı aktığı yerlerde ortaya çıkmıştır. Söz gelimi, Trabzon’da Trabzonlular Dayanışma Derneği kurmak pek anlam taşımıyor fakat İstanbul’da, Ankara’da ya da Zonguldak’ta aynı adla bir dernek kurulduğunda bu hem daha manidar, hem de daha fonksiyonellik kazanmış olur”

Bu arada kongrede, Trabzonlular Derneğinin Afyonkarahisarlı olmasına rağmen üyesi olan bir kişiye Zonguldaklılar Derneği Başkanı Necati Başar tarafından hediye takdim edildi.

Yapılan konuşmaların ardından Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetimine Ahmet Bayrak, Münir Uzundurugan, Mahmut Kefelioğlu, Bayraktar Aydın, Tayfun Kara, Kibar Arıkan, Mustafa Çakır, Fikret Koç, Muhittin Orhan, Faruk Demirci, Necat Uzun, Kenan Ermiş, Osman Uludüz, Nail Altuntaş, Kemal Aydın seçildiler. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi