Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar, şoför esnafının mağduriyet içerisinde olduğunu söyledi.

Şoför esnafının zor durumda olduğunu belirten Bahar, “Beni bu makama getiren esnafa karşı ben sorumluyum. Esnafımızın istekleri ve sorunlarını ben ilgililere iletmekle sorumluyum. Gerekirse esnaf birliği başkanı oda başkanlarını alsın sayın valimize getirsin. Diğer esnafların sorunları da gündeme gelsin ama ses yok. Siyasi parti temsilcilerini ise gören zaten yok” dedi.

Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar, konuşmasına şöyle devam etti:

ŞOFÖR ESNAFI YÜZDE YÜZ ZARARLA ÇALIŞIYOR

“Koronavirüs dünyayı etkileyen bir hastalıktır haliyle Türkiye’yi ve Zonguldak’ımızı da etkilemiştir. Zor durumda olan esnafımızı da daha zor duruma düşürmüştür. Dolmuşlarımız duraklarından 7 yolcu alabiliyor geriye dönüşte ise boş dönüyor. Dolmuşçu esnafımızın ne kadar para kazanıp kazanamadığı ortada yüzde yüz zararla çalışıyor. Taksici esnafımızda farklı değil. Taksi duraklarımızda günde 3’er taksi çalışabiliyor. Duraktaki diğer arkadaşlara 10 günde bir sıra geliyor. Şoför esnafımızın ne kadar mağduriyet içerisinde olduğunu her kes görüyor.

İL PANDEMİ KURULU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN GÖRÜŞ ALSIN

Zonguldak’ta başkanlığını sayın valimizin yaptığı İl Pandemi Koordinasyon Kurulu var. Biz esnaflar olarak bu pandemi kurulundan 9 tane sivil toplum örgütü başkanlarını toplayıp konuyla ilgili esnafların ne gibi bir sıkıntısı var sormasını isterdik. Pazarcı, kahvehaneci, bakkal, lokantalar, şoförler ve diğer esnafların ne sıkıntısı var sormasını isterdik. Bizde en azından birinci ağızdan görüşlerimizi bildirirdik. Bu şekilde pandemi kuruluda esnaflarla ilgili bilmedikleri konularda bilgi sahibi olurlardı. Ama maalesef böyle bir durum yok. Taksici esnafına arka koltuğa en fazla 2 yolcu alabileceği söyleniyor ama kişi özel aracında yanında eşiyle veya başka bir kişiyle oturabiliyor. Ne olacak şimdi?

ESNAF ÖZEL TÜKETİM VERGİSİNDEN FAYDALANDIRILSIN

Esnafımızı ÖTV’den faydalanın dedik ama halen bekliyoruz. Odamıza gelen şoför, muavin veya mal sahibi zor durumda olan birçok esnafımız var. Bu konuda belediye başkanımıza gittik Allah razı olsun belediye bize 50 liralık yardım kartı verdi. Bugünde isimlerini, TC numaralarını alarak esnafımıza dağıttım. Hazırladığımız listenin aynısını da belediye başkanımıza göndereceğim. Zonguldak’ta sıkıntı çeken çok esnafımız var. Biz isterdik ki siyasilerimiz devreye girsin, muhalefet-iktidar bir araya gelsin esnafın mağduriyetleri tespit edilsin, sorun giderilsin. Ama maalesef bu konuda da sıkıntımız var ve bizde esnafımızın sorununu konuşmak durumunda kalıyoruz.

İSTEYEN İSTEDİĞİ FİYATA MALINI SATIYOR!

Pazarcı esnafımızın pazaryerinde tezgahı kapatılmış ama bir markette aldığım ürün 5 lira diğerine gidiyorum 8 lira. Yani kim nasıl istiyorsa istediği fiyata malını satıyor. Pazaryeri açılsın sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulsun vatandaş daha uygun fiyata alışverişini yapsın. Vatandaş şimdi sebze meyvesini de marketlerden alıyor ama her ürünün her markette fiyatı farklı! Niye? Çünkü rekabetçisi kalmadı. Bu sıkıntıları gidermemiz gerekiyor. Çünkü esnaflarımızın bu sıkıntıya daha ne kadar dayanabileceğini bilmiyoruz. Esnaflarımıza yardım istiyoruz. Esnaflarımıza yardım yapılmak zorunda. Ben şoför esnafımızın sıkıntısını belirtiyorum diğer odalardan da bu sıkıntıların anlatılmasını ve pandemi kurulunun da dinlemesini talep ediyoruz.

ESNAFLARIMIZ BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE

Taksi duraklarında 3 araç değil 5 araç olsun bunun bir zararı olacağını zannetmiyorum. Birde bir taksi boş olarak Zonguldak’tan Kozlu sınırının 100 metre ilerisine dahi geçmesi gerekiyorsa araç boş olarak ilçe sınırını geçemez deniyor. Niye geçemiyor? İlla dolu olması gerekiyormuş. Trafikçi arkadaşlarımızın bir çoğu bu konuda bilgi sahibiler ama diğer memur arkadaşlar konuya hakim değil bu nedenle şoför arkadaşımla memur tartışmaya giriyor. Bu da büyük bir sıkıntı! Niye polis oradaki normal vatandaşla tartışsın, niye biz bu zor durumda görev yapan polis arkadaşımızla tartışalım. Bu konuda doğru bilgi aktarımında da sıkıntı var. Hal böyle olunca esnaf bizi arıyor bizde yetkilileri aramak zorunda kalıyoruz. Sadece şoför esnafı olarak söylemiyorum esnaflarımız büyük sıkıntı içinde.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi