Öncelikle bu haberi yaparken amacımızın bir panik havası oluşturmak değil, aksine ciddi bir sorun haline gelen coronavirüs salgınına karşı kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu vurgulamak isteriz.

Haberimizin amacı Çin’de ve dünyadaki gelişmeleri sizlere aktarmak.

Ve yine özellikle vurgulamak istediğimiz diğer bir konu, haber videosundaki olayların ülkemize herhangi bir olumsuz yansımasının olmadığıdır.

Sınırlarımız içinde herhangi coronavirüs vakasına henüz rastlanmamış ve bunun olmaması için de gerekli tedbirler devletimiz yetkilileri tarafından titizlikle alınmış durumdadır.

Dün itibarıyla coronavirüs vaka sayısı 28 bini aşarken, Çin’deki ölü sayısının ise 563’e ulaştığı bildirildi.

Ancak ölü sayısının bildirilenden on kat daha yüksek olduğu yönünde çarpıcı iddialar var.

Çinin ikinci büyük şirketi olan Tencent, bu iddiaları destekler niteliğinde internet sitesinde yayınladığı rakamlarla gündeme damga vurdu.

Taiwan News’in konuyla ilgili haberine göre; Tencent şirketinin ‘Salgın Durum Takibi’ adı altındaki web sayfasında; teyit edilen ölüm vakası 24.589, toplam coronavirüs vakaları 154.023, şüpheli vaka sayısı ise 79. 808 olarak listelendi.

1 Şubat’ta şirket tarafından bu verilerin yayınlandığında, Çinli yetkililerce salgında ölenlerin sayısı 300 olarak açıklanmıştı.

Tencent tarafından yayınlanan rakamlar kısa bir süre sonra resmi rakamlarla değiştirildi.

Çinli yetkililer bunun kodlama hatası olduğu yönünde açıklama yaparken, Tencent firmasından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Büyük bir oyun firmasının internet sitesinde üçüncü defadır aynı hatanın olması, şirket tarafından dünyanın uyarılmak istenmesi mi? Sorusunu akıllara getiriyor.

   

Diğer yandan uzmanlar, gerçek rakamların Çin makamları tarafından çok düşük bildirildiği yönünde şüphelerini dile getiriyorlar.

 30 Ocak tarihinde İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin'i "enfeksiyon vakalarını az rapor etmek" ve "enfeksiyonun ciddiyetini küçümsemekle" suçladı.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan, Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Profesör David Hui Shu-cheong, resmi koronavirüs istatistiklerinin "buzdağının sadece görünen kısmı" olabileceğini söylemişti.

Bununla birlikte; Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetleri'nin uzay operasyonları hizmet kolu olan

Birleşik Devletler Uzay Gücü (United States Space Force) twitter hesabında

Çin’deki coronavirüs enfeksiyonlarının ve ölümlerin gerçek sayısını Tencent firmasının yanlışlıkla yayınlamış olabileceğini paylaştı.

Yine aynı sosyal medya hesabında önceki günlerde yeni bulguların coronavirüs salgınının dışkı yoluyla da bulaşabileceğini bilgisinin yanı sıra, virüsün  % 80 oranında SARS ile benzerlik gösterdiğini ve yarasalardan geldiğini bilim adamlarınca doğruladığı yönünde paylaşımlarda bulunmuştu.

Çin’in Wuhan kenti tam anlamıyla kilit altına alındı. Şehirde karantina nedeni ile stres artıyor.

Kaçmaya çalışanlara ve maske takmayanlara sert muamele yapılıyor.

Sokaklarda silah kuşanmış güvenlik güçleri, salgının yayılmasını önlemek için evcil hayvan avına çıkıyorlar.

Virüse yakalanmış insanlara ait bina kapıları insanlar içerideyken zincirlenerek ya da moloz yığarak mühürleniyor.

Salgın nedeni ile evlerinde hayatını kaybedenlerin, hastane kayıtlarına girmediği için resmi kayıtlara da geçmediği ve hastanelerin aşırı kalabalık nedeni ile hastaları reddettiği iddialar arasında.

Sokaklarda ölen insanların cesetleri paylaşımlara yansırken, öldüğü alan sonradan dezenfekte ediliyor. Bazı sokak girişlerine de özel ilaçlama kapıları kuruldu.

Hastalıkla mücadelede sert tedbirler alınan Çin’de, salgının gösterildiğinden daha büyük boyutlarda olduğu yönünde iddialar güçleniyor.

Diğer yandan, üst düzey Çinli yetkililerce, Wuhan şehrinde enfekte olmuş tüm koronavirüs hastalarının, yeni kurulan “toplu karantina kampları” götürülmesi için derhal toplanmalarının emredildi yönünde haberler gelmekte.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, Çin’deki istihbaratçıları sayesinde durumu bildikleri için ülke giriş çıkışlarında bu yüzden sert tedbirler alındığı da iddialar arasında.

Editör: Haber Merkezi