Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesince 1930 yılında şehit edilen Asteğmen Kubilay’ın vefatının 85. yıldönümünde yazılı basın açıklaması yapıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılları olan 23 Aralık 1930 tarihinde Menemen’de Asteğmen Kubilay’ın başının kesilmesiyle gerçekleşen olayın gerici başkaldırı olduğu belirtildi.

Bu ayaklanma ile laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin başı kesilmek istenmiştir diyen ADD Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti; milletimizin, büyük Atatürk’ün eşsiz liderliğinde yedi düvele karşı verdiği mücadelenin onurlu bir sonucudur. Milletimizin, çağdaş dünyada saygın bir konum edinmesini sağlayan Cumhuriyet; tüm mazlum milletlere de ilham kaynağı olmuştur. Ancak, yüzyıllar boyu süren saltanat yönetimiyle dünyadan kopuk bir toplum haline dönüştürülen milletimize; ışıklı ufuklar açan Cumhuriyetin, özellikle laiklik ilkesi, ilk günden beri açık ya da gizli bir saldırı altındadır. Cumhuriyetin getirilerine bakıldığında, adım adım laik ve çağdaş bir devlet modeli oluşturulacağının kesin işaretleri vardır. Yüzyıllar boyu insanlarımızın eğitimsiz, cahil ve dünyadan kopuk bıraktırılmış olmasından beslenen karanlık, gerici ve işbirlikçi kesimler; etkilerini gün ve gün yitirdiklerini görmüşler, ayaklanmışlar ve kanlı olaylara neden olmuşlardır. Bu bağlamda; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında; Şeyh Said’in 1925’de başlattığı isyandan sonraki en acı ve en önemli olay; 23 Aralık 1930’da, Menemen’de Asteğmen Kubilay’ın başının kesilmesiyle gerçekleşen gerici başkaldırıdır. “Şeriat isteriz”, “hilafet ordusu Menemen’e girmek üzeredir”, “kâfirlere ölüm” sloganlarıyla Cumhuriyetin temsil ettiği değerlere yönelik kanlı meydan okumada, esasen kesilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın başı değildir. Bu ayaklanma ile laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin başı kesilmek istenmiştir. Devrim Şehidimiz Kubilay başta olmak üzere; Bekçi Hasan’ı, Bekçi Şevki’yi ve bugüne kadar şehit verdiğimiz tüm aydınlarımızı; bağlılık ve şükran duygularımızla anıyor; davalarının davamız, yollarının yolumuz olduğunun bilinmesini istiyoruz” (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi