Zonguldak’ta 51 yıldır otel işletmeciliği yapan Nevzat Kaya, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında aldığı ateş ölçer ile müşterilerinin önce ateşini ölçüyor sonra otelin içerisine alıyor.

İnsan sağlığı her şeyden önemli diyen Kaya, “Otelimize gelen müşterimizi resepsiyonda karşılıyoruz ve ilk önce ateşini ölçüyoruz, her hangi bir rahatsızlığı olup olmadığını soruyoruz. Şuana kadar yüksek ateşli müşterimiz olmadı ama olursa hemen 112 Acil Servisi arayıp ilk müdahalenin yapılmasını isteyeceğim” dedi.

Birçok sektör gibi otelcilik sektörünün de koronavirüs salgınından etkilendiğini belirten Emniyet Otel işletmecisi Nevzat Kaya, açıklamasına şöyle devam etti:

OTELE GELEN MÜŞTERİNİN İLK ÖNCE ATEŞİNİ ÖLÇÜYORUZ

“Dünyada ve ülkemizde etkili olan koronavirüs hastalığı nedeniyle otelcilik sektörü de etkilendi. Salgınla mücadele kapsamında devletimizin vatandaşlardan istediği tedbirlere uymak adına duyarlı davranıyoruz. Bu kapsamda otelimize gelen müşterilerimiz ile çalışanlarımızın sağlığından bir nebzede olsa emin olmak adına ataş ölçer cihazı aldım. Yaklaşık bir aydan beri otelimize gelen müşterimizi resepsiyonda karşılıyoruz ve ilk önce ateşini ölçüyoruz, her hangi bir rahatsızlığı olup olmadığını soruyoruz. Otelden çıkarken de ateşlerini yeniden ölçüyoruz. Bu işlem çalışanlarımız ve benim içinde geçerli. Şuana kadar yüksek ateşli müşterimiz olmadı ama ateşi 37,5’tan fazla çıkarsa hemen 112 Acil Servisi arayıp ilk müdahalenin yapılmasını isteyeceğim. Çünkü bir müşteride rahatsızlık çıksa tüm müşterilerimizi, çalışanlarımızı ve dışarıda temas ettiği birçok kişiyi etkiler. Bu bilinçle elimden geldiği kadar koronavirüse karşı tedbir almaya çalışıyorum. Bu durumdan otelime gelen müşterilerimde çok memnun kalıyorlar.

VALİMİZDEN MAĞDUR OLAN KİRACI, İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMASINI İSTİYORUZ

Şuanda müşteri sayımız çok düşük. Kendi ticaretim için konuşacak olursam ben burada kiracıyım ve çok büyük ekonomik sıkıntı çekiyorum. Benim gibi olan birçok esnaf arkadaşlarım var. Koronavirüs nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan, çalıştırdığı işçi sayısında azalma yapan, kiralarını ödeyemeyen esnaf arkadaşlarımız var. İlimizde pandemi kurulları oluşturuldu. Mağdur olan esnaflarımız ve çalışanlarımızla ilgili valimizin bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Bu konuda sayın valimizin daha duyarlı olmasını rica ediyoruz. Çünkü hem işveren hem de çalışanlar mağdur olmakta. Hiçbir işveren çalışanını işten çıkartmak istemez. Sonuçta herkesin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var ama süreç istihdam açısından kötüye gidecek gibi gözüküyor. İçinde bulunduğumuz süreç birlik ve beraberliğimize en çok ihtiyacımızın olduğu dönem ve bu dönemde hepimizin birbirimize destek olmamız lazım.

İŞLERİMİZ YOK DENECEK KADAR AZALDI KİRALARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ

Ben işyerimde kiracı konumundayım. Mal sahibim kiranın tamamı olmasa da bir kısmını yatırmamı istedi ama bir sonraki aylarda eksik ödediğim veya ödeyemediğim kiralarımı, personel maaşlarını ve vergileri daha sonraki aylarda nasıl ödeyeceğimi düşünemiyorum. Vermeden almak Allah’ımıza mahsurdur. Sayın Cumhurbaşkanımız 81 ilimizin valilerine şehirlerindeki halkın mağduriyetlerini giderecek şekilde yardımcı olmaları hususunda bir genelge yayımlayarak pandemi masası kurulmasını istemiştir. Bu sebeple; sayın valimizin bir karar alarak mağdur olan vatandaşlarımıza, işyerini kapatmak zorunda olan esnafımıza, kiracı konumuna olan esnaflarımıza, işyerinde personel çalıştıran tüm esnaf arkadaşlarımıza yardımcı olmasını bekliyoruz. Süreç boyunca mal sahiplerinin kira bedeli talep etmemesini istiyoruz. Piyasanın durumu belli ekonomi iyi gitmiyor. Ticaret yaptığı işyerinde kiracı konumunda olan işletme sahipleri kiralarını nasıl ödeyecek? Vergilerini nasıl ödeyecek? Çalışanlarımızın maaşlarını nasıl ödeyeceğiz? Ben sadece kendi işyerimi düşünmüyorum ilimizde ve ülke genelinde kapanan işyerleri ile ilgili valilerimiz bir karar alırsa bizde alınan kararları mal sahiplerimize sunabiliriz. Bu konuda devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Devletimizin aldığı kararları benimsiyorum, sağlık bakanımızı tebrik ediyorum. Allah’tan tek dileğim bu lanet virüsün biran önce ülkemizi terk etmesi, ülkemizin normale dönmesi, herkesin işinde aşında olmasıdır. Bu nedenle halkımızdan devletimizce alınan kararlara uymalarını rica ediyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi