Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Kadir Habiboğlu yaptığı açıklamada, “Okul kantinleri kiralarımız yönetmelik gereği 180 gün üzerinden değerlendirilir, yani 180 gün okula giden öğrencilerimiz geldiği müddetçe bu kiralar hesaplanır” dedi.

Habiboğlu  açıklamasında, “Ancak böyle olağanüstü durumlarda Bakanlık okul kantinlerinde, okula gelinmeyen günleri düşme yetkisi veriyor. Bunun için biz kantinci kardeşlerimize zaten WhatsApp grubumuz var mesajlarımızı gönderdik. Hem Bakanlıktan, hem de TESK’ten odamıza gelen(Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu) bilgileri kendilerine gönderdik, bilgilendirdik. Kira konusu böyle” diyerek şunları söyledi:

“Fakat bizim sadece kantin üyemiz yok, bakkallarımız ve bir sürü esnafımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın evvelki  gün 100 milyar liralık açıklamış olduğu pakette birçok içerik var. Bunlar yeterli mi diye soruyorsanız asla yeterli değil. İleriki günlerde bunlarla ilgili bir genişleme olacağına inanıyorum, olmalı da. Çünkü niye; kirası yüksek olan birçok esnaflarımız var. Bakın bugün AVM’ler kapatmak zorunda kaldılar. Niye; çünkü içteki mağazalara kapalı, içteki mağazalar kapalı olduktan sonra AVM’nin açık olmasına gerek yok. Olay ciddi boyutta, ben bile gerekmedikçe, mecbur kalmadıkça işyerime gelmiyorum, dışarı çıkmıyorum. İnşallah Cenabı Allah yardım eder bu olayı en az hasarla atlatırız diye düşünüyorum.

ÖTELENENLER BORÇLAR TAKSİDE BAĞLANMALI

Hükümetimiz Koronavirüsle mücadelede ilk önce okulları kapatmakla başladı.  3 hafta okullar tatil edildi. Tabi bu okullara bağlı olarak sadece bizim kantinlerimiz değil bir sürü kafeler var, çocukların oturup, vakit geçirebileceği yerler var. Buralar da kapalı.  Sanıyorum 3 hafta içinde bu olay iyi bir şekilde sonuçlanmazsa hükümetimiz gerekli tedbirleri yeniden alacaktır. Bu uzatmayı yapacaksa ona göre bu tedbirler esnafın daha fazla mağdur olmaması şeklinde geliştirileceğine inanıyorum. Çünkü buradaki esnafların kiraları, çok daha yüksek kirada olanlar var. Bunların ödenme şekli çok zor. Devletimiz SSK ve Bağ-Kur ödemelerinde öteleme yaptı. Buradan da yetkililere sesleniyorum; 6 ay sonra bu ödemeler 2’şer ay 2 taksit, yani bir ay sigorta ödeyeceğine, 2 tane ödeyecek bu ötelenenlerin de takside bağlanmasını rica ediyorum. Yani bunlar taksitlendirilirse esnafımızın ödemesi ve nefes alması daha kolay olur düşüncesindeyim” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi