TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanlığı 46. Olağan Genel Kurulu birinci oturumu başladı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokalinde gerçekleştirilen olağan genel kurula; TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Genel Başkanı Ayhan Yüksel, CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, Merkez ilçe Başkanı Ebru Uzun, ADD Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Birhan Şahin, Zonguldak KESK Dönem Sözcüsü Onur Arslan ve oda üyeleri katıldı.    

Genel Kurulun Divan Başkanlığına Kemal Reşat Kutlu divan kurulu üyeliklerine Serdar Yılmaz, Kamil Dere, Tülin Yılmaz seçildi.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasının ardından genel kurul gündemi oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurulunun açılış konuşmasını yapan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, şunları söyledi:

KAYMAKÇI: “İKTİDAR ÜLKEYİ KRİZ HALİNE SOKMUŞTUR”

“TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak kuruluş tarihimizden bu yana yaşamın her alanında mücadele ettik ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Geride bıraktığımız dönemde Şube Yönetim Kurulu olarak odamıza, mesleğimize, meslektaşlarımıza ve halkımıza layık olabilmek için elimizden gelen çabayı sarf ederken bizlerden desteğini esirgemeyen ve çözüm önerileri veya eleştirileri ile katkı koyan bu uğurda emek veren tüm kadrolarımıza, meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dönem içinde kaybettiğimiz meslektaşlarımızı ve tüm maden şehitlerimizi sevgi ve özlemle anıyorum. Geride bıraktığımız süreçte mesleki ve sektörel sorunlarımızın yanında iç ve dış politikada, ekonomide, yargı sisteminde biriken ve çözüm bekleyen büyük sorunlar kapımızı çalmıştır. Ülkenin sorunlarını çözemeyen iktidar, ülkeyi tam teşekküllü bir kriz haline sokmuştur. Ülkemizin peş peşe içine sürüklendiği ve yıkıcı etkisi her defasında daha da artan ekonomik krizlerin etkisi, meslek alanlarımızın daraltılmasına, mesleğimize ve meslektaşlarımıza verilen önemin azalmasına neden olmuştur. Yaşanan rejim değişikliği sonunda ortaya çıkan kötü ve keyfi yönetim, ekonomide durgunluk ve küçülmeye neden olarak yüksek işsizlik ve enflasyon yaratmış, insanlarımız yaşanan bu kriz ortamı nedeniyle çaresizlikten intihar eder hale gelmiştir.

KAYMAKÇI: “BİZLERİ YALNIZ BIRAKMAYAN BİLİM İNSANLARINA

Genel kurulumuzun ülkemize ve mesleğimize çözüm içeren sonuçlar doğurmasını diliyor, bugüne kadar özveriyle görev yapan yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Emeğe, üretene, insan hak ve özgürlüklerine saygının arttığı, adil bir gelir dağılımının sağlandığı, herkesin işinin olduğu emeği ile geçinenlerin grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarının bulunduğu, demokrasinin kurum ve kurallarıyla yerleştirildiği ve işletildiği bir ülke özlemiyle ve bu uğurda hep birlikte vereceğimiz mücadele özlemiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Görev süremiz içerisinde bizlere katkıda bulunan, yardımlarını esirgemeyen, eleştirileri ile gelişmemizi sağlayan, demokrasi hak ve özgürlükler mücadelesinde omuz omuza yürüdüğümüz üyelerimize, odamızın dostları olan emek ve meslek örgütlerine, etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmayan bilim insanlarına teşekkür ediyorum.”

YÜKSEL: “İŞSİZLİK VE BORÇLAR NEDENİYLE TOPLUMSAL TRAVMA YAŞANMAKTA”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel ise yaptığı konuşmada: “Son yıllarda sürekli olarak seçimlere gidiyoruz. Bu kadar sık seçimin olması ülkede sürdürülebilir ve istikrarlı bir demokratik rejimin olmadığının en büyük göstergesidir. İktidar seçimlerle uğraşmaktan, ülkenin sorunlarına odaklanamaz hale gelmiştir. Her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz, gündelik yaşantımızı daha fazla etkilemektedir. Hayat pahalılığı, yüksek vergiler, işsizlik ve borçlar nedeniyle derin bir toplumsal travma yaşanmaktadır. Borcun ve işsizliğin kişisel değil toplumsal bir sorun haline geldiği yerde, insanlar borç ve işsizlik yüzünden intihar ediyorsa, bu bir intihar değil cinayettir. Bu cinayetin sorumluları da, ekonomiyi bu hale getirenlerdir. Ülkemizdeki her üç gencimizden birisi işsizse, temel gıda fiyatları kontrolsüz biçimde artıyorsa, insanlar borçlarını ödeyebilmek için daha fazla borçlanmak zorunda kalıyorsa, sanayici üretim için ham madde alamıyorsa, esnaf siftah yapmadan dükkanını kapatıyorsa bunun sorumlusu siyasi iktidardır.

YÜKSEL: “ODAMIZ HER TÜRLÜ BASKIYA KARŞI ONURLU MÜCADELEYİ DEVAM ETTİRECEK”

Madencilik sektörü yaşadığı ekonomik sorunlara ek olarak yine iktidarın rantçı politikaları nedeniyle toplumun tüm kesimleriyle sorunlar yaşamaktadır. Toplumsal muhalefet agrega üretiminden mermer üretimine, kömür üretiminden, metal maden  üretimine kadar sektörün tüm alanlarına itiraz eder hale gelmiştir. Toplumsal muhalefetin tüm talepleri anlamlıdır ve değerlidir. Bu nedenle doğru bilgi ile desteklenmesi ve yaşamın her alanında güçlendirilmesi gereklidir. Ancak siyasi iktidarın kullandığı şiddet ve kendinden olmayanı, kendi gibi düşünmeyeni ihanet ile suçlaması toplumun tüm kesimlerine yansımış ve bilimsel konular bile tartışılamaz hale gelmiş insanlar birbirini ihanet ile suçlamaya başlamışlardır. Böylesi bir ortamda uzman kuruluş olan odamız mesleğin ve meslektaşın sorunlarını ülke sorunlarından ayırmadan, bilimin ışığında, emeğin ve halkın yanında çalışmalarını yürütmüş, kongreler, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenleyerek yaşanan sorunlara ilişkin görüşler oluşturmuştur. Odamız her türlü baskıya ve karalama kampanyasına karşı geçmişte vermiş olduğu demokratik ve onurlu mücadeleyi gelecekte de vermeye devam edecektir. Odamızın, 47. Dönem Genel Kurulu’na giderken örgütlü üyesinden aldığı güç ile önümüzdeki dönemde de çalışmalarına devam edeceği inancıyla hepiniz saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum” dedi.

Genel Kurulun 2. gününde delegeler oylarını kullanarak TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin yeni yönetimini belirleyecek. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi