Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR)  Başkanı Abdurrahman Canlı, Kdz. Ereğli yolu üzerinde bulunan Ereğli-Alaplı şubesinde arıcılık faaliyetleri hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan sonra Zonguldak Kestane balının en büyük KDV’ye ve gelire sahip olduğunu söyleyedi.

Canlı, “Zonguldak kestane balı Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan sonra en büyük gelire sahip birliktir. Zonguldak’ta yıllık 600 ton kestane balı üretilmekte ve 300 milyon katma değere sahip. Bizim amacımız Zonguldak kestane balını diğer ballarla yarıştırmak değil biz tahlillerle konuşuyoruz. Kovit 19 pandemi süresinde Zonguldak kestane balı üreticileri bu salgına yakalanmamıştır. Türkiye genelinde 81 birlik başkanından sadece ikisi karantinaya alınmıştır ve onların da yaşları çok ileridir. Koronavirüs tedavisi gören hastalara doktorlar kestane balı tüketmesini tavsiye ediyor. Koronavirüs salgınla karşı kestane balının iyi gelip gelmediği ile ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz.

ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı , Zonguldak'ta yılda yaklaşık 1000 ton bal üretildiğini ancak Türkiye'nin en pahalı balını  ürettiklerini söyledi.

KESTANE BALI KANSERE BİLE ETKİLİ

Zonguldak'ta kestane balının yapılan araştırmalarla kansere bile etkili olduğunun ortaya çıktığını belirten ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı,  “Örneğin anzer balı diye bir bal satılır elbette derdiniz anzer balı kaçkar balı vesair balları tokuşturmak, bizimki onları döver gibi bir yaklaşım değil elbette. Ancak somut bir şey söylüyoruz. Zonguldak kestane balı ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesinde bir çalışma yapıldı anti kanser özelliğini ve sindirim sistemi sorunlarını araştırıcı  ağrı kesici etkisini olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla Zonguldak kestane balı dendiğinde ya da kestane balı dendiğinde bilimsel bir dayanağı var diye bunu söylüyoruz.

ÜRETİLEN 600 TON BALIN 400 TONUNU ZONGULDAKLILAR TÜKETİYOR.

Zonguldak'ta sanıyorum üretilen 600 ton balın belki de 400 tondan fazlası içeride tüketiliyor Zonguldaklılar tüketiyor. Yani bizim insanımız tüketiyor, daha yeni yeni il dışına satılmaya başlandı. Tabii il dışına satışta birlikte ambalaj paketlere miktarı küçüldükçe de biraz gelir arttı biraz da iş resmileşti.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, “Balın gerçeğini yapmaktansa daha çok ekonomik gelir elde etmek için balın maalesef sahtesi yapılıyor. Şu anda balın yüzde 97'sinin sahtesi yapıldı yüzde 3’ü kaldı. Ben 30 yıllık arıcıyım sahte balı anlamam  mümkün değil. İnsanlar gerçek bal yemek istiyorlarsa bildikleri ve güvendikleri alıcıdan bal ihtiyaçlarını karşılarlar.  Sahte balın önüne devlet geçebilir biz birlikler geçmemiz mümkün değil” dedi. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi