Özellikle dünyayı saran pandemi nedeni ile evden yapılan online alışverişin çoğaldığı son aylarda kargoların işlerinde de gözle görülür bir artış yaşandı.

Artan piyasa arzına yetişmek ve pastadan payını almak isteyen kargo şirketleri, hafta sonları bile mesai yaparken bununla birlikte birçok olumsuzluğun da yaşanmasına neden oluyor.

Kargoda kaybolan üründen tutun da kırılan eşyalara, haftalardır bir türlü ulaşmayan siparişe kadar şikayetler çoğalırken, bu durum lojistik sektöründe yeni düzenlemelerin getirilmesini artık zorunlu kılıyor.

Şikayetlerini dile getiren bir kargo mağduru vatandaş; “Başka şehirdeki arkadaşımıza hediye olarak özel işlemeli güzel bir kahve fincanı takımı gönderdik.  Güzelce baloncuk tabir edilen ambalaj malzemesi ile tek tek parçaları poşetledik, yetmedi etrafını yine destekledik, sağlam oluklu bir kutuya koyduk. Üzerine “ kırılacak eşya” diye yazdık, yetmedi dikkat çeksin diye “kırılır” yazan yapıştırma etiketler yapıştırdık. Yine de gidesiye kadar içinde birkaç parçası kırılmış çok üzüldük” dedi.

Mağdur vatandaş ayrıca kargo firmasının yolda kırılması olasılığına karşı sorumluluktan kaçmak için başta kendilerine kağıt imzalattıklarını yoksa ürünü alamayacaklarını söylediklerini ifade ederken, “Kendi yaptıkları işin sorumluluğunu vatandaş niye alıyor anlamadım” şeklinde konuştu.

Başka bir vatandaş haftalardır kargosunun gelmediğinden yakınırken, diğer bir kargo mağduru ise ürününün kargoda kaybolduğunu ve hala nerede olduğu konusunda bilgi alamadığından şikâyetçi.

Konuyla ilgili görüş aldığımız uzmanlar; Evden alışverişin artışı ile taleplere cevap vermekte zorlanan bazı kargo firmalarının, az kişi ile çok iş yapmaya çalıştıklarını ve iş yükünün elemanların üzerindeki yorgunluğun ve baskının artması ile bu tür olumsuz vakaların da zaman içinde artarak çoğalacağına işaret etmekteler.

Özellikle verilen örnekteki gibi; firmaların verdiği hizmet sonucunda meydana gelen zararlardan kaçmak için ya sözleşme imzalattıkları, ya da ürünü taşımayı kabul etmeme durumları ortaya çıkmakta.

Yalnız bu olumsuz gelişmelerin sonucunda yine asıl zararı kargo firmalarının yaşayacağını da belirten uzmanlar; Vatandaşlar lojistik ihtiyacını görmek için başka çeşitli yollar arayışına gireceklerini belirtiyorlar. Bunun sonucu olarak da, ilk akla gelen çözümün, otobüs firmalarının kargolarını tercih edilmeye başlanmasını örnek veriyorlar.

 Kargo firmalarının zaman içinde taşınan ürün yelpazesini azalttıklarını, kırılacak veya sıvı menşeyli eşyaları taşıma listelerinden çıkardıklarının gözlendiği de ifade eden uzmanlar, firma ve müşteri ilişkisinin zaman içinde güvensizliğe doğru gittiğini, bunun da sektörel açıdan ilerleyen zamanda olumsuz gelişmelere gebe olacağını ifade ediyorlar.

Konu hakkında acilen çözüm üretilmesi ve sektörde yeni bir anlayışın getirilmesinin yanı sıra kendi yaptıkları işin de sorumluluğunun taşıması yönünde yeni yasal düzenlemeler gerekmekte. Ayrıca, artan iş yükü için eleman takviyesi ve mevcut elemanların eğitimin şart olduğunu vurgulanmakta.

Sonuç olarak, kargolar çağın şartlarına ayak uydurmakta zorlandığı gözlenirken, sektördeki talebi karşılamak için acil yapılanmaya ve yenilikçi, müşteri güvenini kazanacak firmalara ihtiyaç var.  

Editör: Haber Merkezi