Zonguldak Jeolojik mirasının turizm amaçlı kullanılmasına yönelik altyapı geliştirilmesi projesi kapsamında Zonguldak Karaelmas Jeopark Çalıştayı gerçekleştirildi.

Zonguldak Öğretmenevi Konferans salonunda düzenlenen çalıştaya; Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, BEÜ Rektörü Prof, Dr. Mustafa Çuhalı, ZTSO Başkanı Metin Demir, Türk Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, bazı kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Zonguldak Karaelmas Jeopark Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, şunları söyledi:

“Jeopark hayatla birlikte bir jeolojik varlık demek. Devam eden hayatı yok saymayan, hayatı da içine alabilecek ama jeolojik varlığı da hem koruyup varlığı sürdürebilecek, farkındalığı artıracak ve buradan da ekstra bir turizm çıkacak işin özü bu. Burada turizm ortamı oluşturulabilir mi çerçevesinde Zonguldak için arkadaşlarımızla konuştuk. Zonguldak’ta bir jeopark statüsü oluşturulacak kadar jeolojik farklılık bulunuyor mu bulunmuyor mu konusunda fikir alışverişi yaptık. Arkadaşların çok gerekçeleri var ve bu gerekçeleri geliştirerek zenginleştiriyorlar. Zonguldak’ta jeolojik farklılık olarak kömür var. Kömürün altı, üstü, geçmişi, kullanım dönemi, kömürün sanayiye endüstriyel etkisi ve kömür endüstri bağlantısı Zonguldak’ın endüstriyel tarihi, eski yapısı var buna da turizmci gözüyle endüstriyel miras diyorlar. Biz bu konularda bir fizibilite yaptırdık. Başarabilirsek şimdilik Türkiye’nin ikinci jeoparkı olabiliriz. Jeopark olarak tescil edilmiş olması bütün dünyada müthiş bir primlilik sağlıyor. Hocalar Zonguldak’ın jeopark oluşumuna müsait olduğunu söylüyorlar. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.”

Program akademik konuşmacıların konuları hakkında yaptığı sunumların ardından sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi