Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından Zonguldak valiliği önünde düzenlenen programda Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası kutlandı.

Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak valiliği önünde Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası töreni düzenlendi. Törende yılın ahisi seçilen torna tesfiye ustası İsmail Arslancan’a Şed Kuşatılarak kaftan giydirildi.

Törene; Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Bölge Birliği Başkanı Mehmet Azman, Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, bazı esnaf odaları yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurum müdürleri ve esnaflar katıldı.

Tören, Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi sunuldu ardından Şed kuşatma töreni düzenlendi.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de ahiliğin akla geldiğini söyledi. Coşkun; “Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever, ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı ise, Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette dayanışmayı ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur” dedi.

Ticaret İl Müdürü İsmail Maden ise ahilik haftası etkinliklerine katılan herkese teşekkür ederek; “Ticaret Bakanlığı olarak vizyonumuz, Tüccar ve Sanayicilerimiz ile Esnaf ve Sanatkarlarımızın korunması ve güçlendirilmesi için ticaretin hızlı, güvenilir ve verimli olmasını sağlamaktır. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz Ahilik Kutlamalarının sanayicilerimize, tüccarlarımıza, esnaf ve sanatkârlarımıza, Zonguldak’ımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Odalarımızın gerçekleştirecekleri hizmetlerde Ticaret İl Müdürlüğü olarak hizmetinde, 7/24 yanında olduğumuzu huzurlarınızda belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Ahi demek kardeş demektir diyen Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, programda yaptığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz biliyoruz ki ahilik bir esnaf organizasyonudur. Esnaf; üreten, satan, pazarlayan, koordine eden insandır. Kasabaların, pazarların, şehirlerin altyapısı, ana unsuru esnaftır. Esnaf organizasyonunun adı ahilik yani kardeşlik organizasyonudur. 1000 yılı aşkın bir zamana ulaşan tarihimiz, köklerimiz, geleneklerimiz bize şehirlerin, köylerin, kasabaların, pazarların ana unsuru esnaf kardeş olması gerekiyor diyor. Getirdiğimiz kültürle bulduğumuz kültürü sentezledik ortaya yeni bir maya çıktı o mayayla mayaladığımız Osmanlı Devleti kuruldu, şekillendi bir imparatorluk haline geldi 600 yıl yaşadı. Arkasından 1. Dünya Savaşının sıkıntılı atmosferinden ufku çok büyük bir devlet Türkiye Cumhuriyeti Devleti doğdu. Bunlar tesadüfen olmuş şeyler değiller. Tesadüfen 600 sene yaşayıp imparatorluk haline gelecek bir devleti kuramazsınız. Tesadüfen bir cumhuriyeti var edip geleceğe taşıyamazsınız. Neye ihtiyaçlarınız var? Geleneklere, köklere, kültüre ihtiyacınız var. İyi düşünülmüş, iyi hesaplanmış, iyi çalışmış kurumlara ihtiyacınız var. İşte Ahilik böyle bir kurum. Esnaf birbirinin kardeşi olacak, ticaret ahlakı diye bir şey olacak ve esnafımızın dolayısıyla insanımızın sözü senet olacak. Yürüyen, işleyen, dinamikleri belli, altyapısı, kökü, geçmişi, geleceği belli bir millet olarak geleceğe yürüyeceğiz.”

Konuşmaların ardından kalfalık ve ustalık belgeleri almaya hak kazananlara belgeleri örnek işletmelere de plaket verildi. Yılın ahisi seçilen torna tesfiye ustası İsmail Arslancan’a Şed Kuşatılarak kaftan giydirildi.

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi