KESK Zonguldak Şubeler Platformu adına bir açıklama yapan BES Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, “2018 yılının ikinci yarısında döviz piyasalarında ortaya çıkan dalgalanmaya paralel yaşanan ekonomik krizin etkileri 2019 yılında devam etmiş kriz döneminde yapılan toplu sözleşme ve bütçe ile 2020 yılına giren Türkiye, 2020 Mart ayı ile beraber pandemi sürecinin yarattığı ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

Çetin, beraberinde KESK’e bağlı şubeler başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte KESK  binasında yaptığı açıklamada, “Ek zam istiyoruz. Hayat pahalı, emek ucuz” diyerek şunları söyledi:

“Pandemi sürecinin ekonomide yarattığı tahribatın, gerçekliği yansıtmayan önlem paketleriyle aşılamayacağını yaşayarak görüyoruz. 2020 yılı bütçesinde başta askeri harcamalar olmak üzere, iç güvenliğe, diyanete ve kamu özel ortaklığı projelerine taahhüt karşılığı olarak devasa bütçeler ayrılmıştır. Bütçe revize edilerek bu kaynakların başta sağlık olmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal yardımlara aktarılması dönemsel bir ihtiyaçtır.

 Pandemi sürecine ilişkin açıklanan destek paketleri 100 milyarla başlamış sonrasında 200 milyar derken çarpan etkisi ile 600 milyar liraya kadar çıktığı bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak tarafından ifade edilmektedir. Borç ertelemeleri ve kredi imkânları ile sağlanan destek yardım olarak ifade edilerek destek paketleri suni olarak şişirilmektedir. Sonuçta ertelenen borç da alınan kredi de ödenecektir.

 TÜİK verilerine göre 2020 Mart döneminde işsiz sayısının 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 kişiye düştüğü ifade edilmektedir. Kısa çalışma ödeneği alan 3,5 milyon kişi, işsizlik ödeneği alan 1 milyon kişi, işsiz sayılmadığından gerçek işsiz sayısının daha da yüksek olduğu ortadadır. Siyasi iktidar tarafından açıklanan veriler bir biri ile çelişmekte, TÜİK her zaman olduğu gibi gerçekçi olmayan veriler ile manipülasyona devam etmektedir.

 Geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı için %4+%4, 2021 yılı için %3+%3 zam oranları son gelişmeler de göz önüne alındığında traji-komik oranlardır. Siyasi iktidar ekonomik verilerle ilgili hedeflerinin birçoğunun revize ederken maaş zamlarının aynı kalması milyonlarca kamu emekçisi ve emeklileri mağdur etmeye devam edecektir.

SİPARİŞ USULÜ İLE AÇIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARINI KABUL ETMİYORUZ! EK ZAM İSTİYORUZ!

 Bakan Albayrak’ın söylem ve pratikleri Haziran ayı enflasyon oranı için işaret fişeği olmuştur.  Bugün açıklanan % 1,13 Haziran ayı enflasyon (Tüfe) bu sürecin bir ürünüdür. Yıllık enflasyon Tüfe’de %12,62 olarak gerçekleşirken, kamu emekçileri ve emekliler açışından %1.75 enflasyon farkı oluştu.

 Uzun yıllardır kamu emekçilerine yapılan temmuz zamları, kamu emekçileri yılın ikinci yarısında %15’lik gelir vergisi diliminden %20’lik dilime geçtikleri için, kamu emekçilerine yapılan zamlar vergi mekanizması kullanılarak geri alınmaktadır. Emekçilerin vergi soygununa ve sipariş usulü ile hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmamıştır.2020 ilk çeyreğinde %4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidar makroekonomik verileri TÜİK’e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlemektedir. İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir.

Taleplerimizin takipçisi olacağımızı, buradan siz değerli basın emekçileri aracılığıyla bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın KESK” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi