19 Eylül Gaziler Günü anma programı Devrek Kaymakamlık binası cumhuriyet alanında Kaymakamlık  çelengini Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanlığı adına Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına Devrek Şube Başkanı Muharrem Sarın’ın  çelenk sunumu yapıldı

Gaziler Günü programı yapılan çelenk sunumunun ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Aziz Şehitlerimiz ve ebediyete intikal etmiş gazilerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Gaziler günü anlam ve önemini anlatan konuşmasını şunları ifade etti. Gazi Emrah Bölükbaşı ‘Gözünü, Türk’ün anavatanına, Anadolu Topraklarına diken emperyalist güçlerin en büyük hayali Anadolu’daki Türk varlığını sona erdirmekti. Esareti ve işgali kabul etmeyen Türk Milleti bu duruma son vermeliydi. 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ‘ün kumandasında ki kahraman Türk ordusu emperyalistlerin maşası olan Yunan ordusunu 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde tarihinin en büyük bozgununa uğramıştır. Yunan ordusu bir sene sonra da Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan kovulmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk Milleti adına ‘Gazilik’ unvanı ile ‘Mareşallik’ rütbesi vermiştir.

   Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan bizlere intikal eden en büyük mirastır. Kahraman gaziler, ‘Gaziler Gününüz’ kutlu olsun” dedi.

Gazi’nin konuşmasının ardında öğrenciler günün anlamını belirten şiirler okudu.

Tören sonrası protokol ve gaziler Türkiye Muharip Gaziler Derneği Devrek  Şubesi’nde bir araya gelerek istek ve taleplerini anlattılar. Öğretmen evinde gaziler günü nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

   Düzenlenen törene, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Garnizon Komutanı Astsubay Batıkan Alkan, Devrek İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Murat Yıldırım,  Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Devrek İlçe MilliEğitim Müdürü Abdullah Turan, siyasi parti temsilcileri, Daire Müdürleri, ivil Toplum Kuruluşları, Gaziler ve şehit ailelerin yanı sıra kalabalık vatandaşlar katıldı. (Ahmet ÇİMEN-DEVREK)

Editör: Haber Merkezi