Zonguldak'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 94’üncü yıldönümü kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 94’üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait römorkör ile denize açılan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri Karadeniz’e çelenk bıraktı.

Günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, şunları söyledi:

ÜLKELERİN KABOTAJ HAKKI ÇOK ÖNEMLİ

“Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 94’üncü yıldönümünün ülkemiz ve tüm denizcilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Dünyanın en büyük deniz ticaret filosuna sahip Yunanistan’ın yanı sıra İtalya ve İspanya gibi denizci ülkelerin AB’ye girişte kabotaj hakkı konusunda azami süre muafiyet uygulayarak kabotaj haklarını tek ellerinde tutmuştur. Ülkelerin bu davranışı kabotaj hakkının ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesidir.

ZONGULDAK TİCARET HACMİ GELİŞEN İLLERİMİZDEN

Ülkemiz; Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrilidir. Bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna ve iç denize sahip olması tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülke konumundadır. Unutulmamalıdır ki üzerinde yaşadığımız coğrafya denizci olmayan devletler ile sırtını denize dönen milletleri asla affetmez. Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise; Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biride Zonguldak’tır. TTK Zonguldak Limanı, Eren Enerji Limanı ve kurulum aşamasında olan Filyos Liman ve geri saha projesi ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. Bu üstünlükleri göz önünde bulundurduğumuzda ve Zonguldak’ta ilk limancılık faaliyetlerinin 1896 yılında başladığı düşünüldüğünde Zonguldak halkının sektörde hak ettiği yer ve tecrübe açıkça görülmektedir. Bu nedenle Zonguldak’ın gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmelere hazırlıklı olması, bölgesel olarak gelişmelere hazırlıklı olması, bölgesel olarak bu pastadan gereken payı alması gerektiği açıktır.

Bu duygu ve düşüncelerimle başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Piri Reisi, Barbaros Hayrettin Paşayı, Piyale Paşayı, Kılıç Ali Paşayı, Oruç Reisi, Emir Çaka Beyi, Turgut Reisi, Hasan Paşayı ve daha nice Türk denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı şahsım ve bakanlığım adına kutluyorum.”

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı programına; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Garnizon Komutanı Ayhan Kafalı, Zonguldak Belediye Başkan vekili Gökhan Çüteli, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, ZTSO Başkanı Metin Demir, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi