Sağlık Sen Zonguldak şube başkanı Mehmet Ali Kara yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda bazı yayın organlarınca ortaya atılan iddialar ve akabinde tarafımıza isnat edilen birtakım hususlarla ilgili cevap verme zarureti hasıl olmuştur” dedi.

Kara açıklamasında, “Biz değer insanıyız. Değerlerimiz için mücadele ederiz. Bu değerleri belirleyen de kişiler ve onların güçleri değildir. Biz bu kültür coğrafyasının, bu medeniyet havzasının değerlerinin savunucularıyız. Bu onur bize yeter. Tüm değerleri yok sayanlara, merdiven altı algıcılarına son sözümüz şudur: Attığınız taş ancak kendi pisliğinize değer” diyerek şunları söyledi:

“Bu zaruretin kamuoyunun gündemini gereksiz yere meşgul etmek ve kendimizle ilgili bir cevap olarak algılanmamasını; yaşanan süreçle yıpranan zihinlerimizde yanlış algı oluşturmaya çalışanlara ve toplumsal ayrıştırmaya mahal verenlere şahsımız ve temsil ettiğimiz kurumun doğal bir refleksi olarak değerlendirilmesini değerli kamuoyundan özellikle istirham ediyoruz.

Bu bağlamda;

1. Öncelikle belirtmek isteriz ki kurum ve kuruluşların; sivil toplum örgütlerinin teşkilat yapıları, teşkilat içerisindeki görev alma durumları mevzuatça  belirlenmiştir. Kamu kurumlarında yeterlilik, donanım ve hizmet kalitesini belirleyen devletin kuralları olduğu gibi sivil toplum örgütlerinde de yönetmelik ve iç tüzükler vardır. Her iki yapıda da yöneticilik belirlenen hususlara göre yapılmaktadır.

2. Şahsımla ilgili olarak "temizlikçi" yakıştırması da Zonguldak'ın en büyük sivil toplum örgütü başkanlığına uzanan bir süreçte benim için bir onur olsa gerek. İddialar üzerinden gidilecek olursa bu yakıştırma  teşkilatımızın kast yapısının olmadığı; bunun yerine dinamik bir teşkilatımız olduğunu gösterir. Bu bizim için daha büyük onurdur.

3. Kaldı ki delegemizin ve bize emaneti teslim eden sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın teveccühlerine dil uzatmak kimsenin hakkı da haddi de değildir. 

4. Hemen her kurumda yapılan görevde yükselme sınavlarını  sosyolojik olarak doğru okuyabilmek gerekmektedir. Kamu kurumlarında görevde yükselmeye önem veren bir teşkilat olduğumuz gibi özel sektörde de bunun önünün açılması taraftarıyız. Bizim anlayışımıza göre bir basın kuruluşunda çalışan bir temizlikçi; çalışarak ve hakkını vererek güç unsurlarından değil emeğinden beslenerek muhabir, genel yayın yönetmeni ve hatta yayın kuruluşu sahibi olabilmelidir. İnanıyoruz ki böylece statik değil dinamik yapılar ortaya çıkacaktır.

5. Özellikle ve önemle belirtmek isteriz ki ülkemizde sağlık ve sosyal hizmet çalışanları bugün bütün birimleriyle alt ve üst ayrımı yapılmadan can-siperâne bir mücadeleyi topyekun vermekte ve bu mücadeleleri karşısında taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmakta, duasını almaktadır. Bizler de , hem genel merkezimiz olarak hem de Zonguldak Şubemiz olarak, sağlık ve sosyal çalışanlarımızın yanında olduk olmaya da devam ediyoruz. Bizim için doktor, hemşire, temizlikçi değildir önemli olan yapılan hizmettir.

6. Bir kurumda temizlik işleri yapmak aşağılık bir iş değildir. Aşağılık bir iş olarak temizlik işlerinden bahsetmek, bu yönüyle toplumun hemen hemen her bireyine hakaret etmek; utanılması gereken bir durumdur. Evde eşiniz temizlik yapar, onu hakir mi görürsünüz? Patronu olduğunuz iş yerinde temizlik yapan çalışanlarınız vardır, onları hakir mi görürsünüz?

7. Bizde temizlik önemlidir, temiz insan olmak önemlidir… Kişinin yaptığı iş değil, kişiliğinin nasıl olduğu önemlidir. Temiz insan ne iş yaparsa yapsın temizdir. Biz bu minvalde insana yöneldik ve onu yaptığı iş ne olursa olsun alemin özü olarak görüyoruz.

8. Bir başka önemli husus kişinin bulunduğu makamı tehdit aracı olarak görmemesi lüzumudur. Biz hangi görevde bulunursak bulunalım makamlarımızı başkalarının üzerinde bir tehdit aracı olarak kullanmadık, kullanmayacağız da. Bizim ailemize rızık kazanmaktan; milletimize hizmet etmekten başka bir sevdamız yoktur.

9. Biz sendikal kimliğimizle kurmuş olduğumuz dostane ilişkileri, sendikal kimliğimizden kaynaklanan gücümüzü hiçbir kirli işte kullanmadık. Kullananlara da geçit vermedik. Bu anlamda gerçek "temizlikçi"leriz.

10. Biz sendikal kimliğimizi devralırken sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın dışında hiç kimseden icazet almadık. Bugün Genel Başkanımızın desteği, çalışma arkadaşlarımızın takdiri ve teveccühü ile Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanlığı görevini ifa ediyoruz. Yarın görevimiz biter; gururla yaptığımız mesleğimize, devletimizin bize verdiği işe geri döneriz. Bizim hizmet şarkımız söylenmeye devam eder; "son kullanma tarihimizin dolmaması" farkımızsa birilerinin gözü önünde devrolur durur.

11. İnsanların fıkralar aracılığıyla birtakım hayvanlara benzetilmesi hoş bir durum değildir. Bu artık ergenlerin bile tavassut etmediği, modası geçmiş bir durumdur. Orijinalitesi kalmamıştır.

12. Biz değer insanıyız. Değerlerimiz için mücadele ederiz. Bu değerleri belirleyen de kişiler ve onların güçleri değildir. Biz bu kültür coğrafyasının, bu medeniyet havzasının değerlerinin savunucularıyız. Bu onur bize yeter. Tüm değerleri yok sayanlara, merdiven altı algıcılarına son sözümüz şudur: Attığınız taş ancak kendi pisliğinize değer. Kamuoyumuza saygıyla duyurulur” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi