Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesindeki öğretim görevlilerinin hazırladığı “Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri” isimli kitap tanıtıldı.

Zonguldak Kent Merkezi, ilçeleri ve beldelerini 3 yıl boyunca gönüllü olarak ve kendi imkanlarıyla dolaşarak tükenmekte olan meslekleri ve bu mesleklerin ustalarını gün yüzüne çıkartan BEÜ Rektörü ile hocaları “Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri” ismini verdikleri kitaplarını gururla tanıttılar.

BEÜ toplantı salonunda gerçekleştirilen “Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri” isimli kitabın tanıtım toplantısına BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, ZTSO Başkanı Metin Demir, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, ZGC Başkanı Derya Akbıyık, öğretim görevlileri ve gazeteciler katıldı.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı öncülüğünde hazırlanan “Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri” isimli kitabın proje koordinatörlüğü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Özer, baskı hazırlık ve tasarım Selvinaz Aydın, röportaj Dr. Öğretim Üyesi Hasan Özer, Doç. Dr. Gül Banu Duman, tarihçe Doç. Dr. Yücel Namal, çözümleme ve redaksiyon Arda Karadavut, Kübra Akgün, Nagehan Kunduz, fotoğraflar İ. Kerem Öztürk tarafından yapıldı.

Projede yer alan meslekler; Esnaf, bakırcı, kalaycı, ayakkabıcı, tekne yapımcısı, yorgancı, baston ustası, sepetçi, dokumacı, kaşıkçı, sobacı, çilingir, terzi, fotoğrafçı, mobilyacı, gemi maketçisi, değirmenci, saatçi, pullukçu, yontu ve maske sanatçısı, simitçi, çekmen bezi, döküm ustası, madenci, silah tamircisi, küfeci, lastikçi, bıçakçı, motor ustası, karikatürist, berber, tel kırmacı, şekerci, heykeltıraş, manifaturacı.

ÇUFALI: “YAPILAN ÇALIŞMA ZONGULDAK’IN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ”

Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri adlı projenin başarıyla tamamlanmasından mutluluk duyduğunu kaydeden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Üniversitemizin Zonguldak ile ilgili çeşitli kitaplar yayımlamaktadır. Öğretim görevlisi arkadaşlarımız projeler üretmekte ve projeler doğrultusunda sonuçları da ortaya çıkmaktadır. Bugün “Zonguldak yöresinde yaşayan insan hazineleri” ismini verdiğimiz kitapta Zonguldak esnaflarının, sanatkarlarının kendi çabaları, alanları ve meslekleriyle ilgili öne çıkan faaliyetlerin tanıtılması konusunda üniversitemizin yüz akı bir çalışma yaptık. Bu çalışmada emeği geçen üniversitemiz içerisinde ki hocalarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yapılan çalışma Zonguldak’ın tanıtımı içinde önemli. Üniversitemiz farklı alanlarda başarılı çalışmalara imza atıyor. Bundan sonrası içinde daha başarılı olmaya çalışacağız. Bu başarılar bizim hızımıza hız katacak. Yaptıklarımızla yetinmeyip daha da yukarılara gitme çabası içerisindeyiz.”

ÖZER: “KAYBOLMAKTA OLAN MESLEKLERİN SONSUZA DEK KAYITLARA GEÇMESİNİ İSTEDİK””

Üç yılda tamamlanan projenin son derece önemli bir eserin ortaya konmasına vesile olduğunu belirten Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Özer:

“Yaşayan insan hazinleri ülkenin son yıllarda önemi giderek artan bir konu haline geldi. Son yıllarda Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Türkiye’nin insan kaynakları takip ediliyor. Biz bunu Zonguldak ölçeğinde hayata geçirmek istedik. Türkiye’de ilk olarak Bülent Ecevit Üniversitesi böyle bir çalışmayı başlattı, başardı ve nihayete erdirdi. Ülkemizin sosyal, politik, stratejik çok değerleri var. Ama bunları konuşurken gözden kaçırdığımız bir başka değerde insan hazinemiz, insan kaynağımız. Biz çok zengin bir insan hazinesine sahibiz. Bu anlamda BEÜ olarak özellikle kaybolmaktaki mesleklerimizi konu alarak Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Birliğiyle kaybolmakta olan mesleklerin sonsuza dek kayıtlara geçmesini istedik. Çünkü teknoloji çok hızlı gelişiyor ve bizler için gündelik olan meslekler yeni nesiller için nostaljik meslekler haline gelmeye başladı. Bu bakımdan çırağı, kalfası yetişmeyen kaybolmakta olan meslekler ile bu meslekte olan ustaların hayat hikayelerini tarihe not düşmek istedik. Projemizde bu düşünceyle hayata geçti. Bu insanlar bizim hayatımızda hep varlar, vazifelerini ifa ediyorlar ama yavaş yavaş artık hayatımızdan çekiliyorlar. Bu anlamda kaybolmakta olan meslekleri gün yüzüne çıkartmak için bu projeyi gerçekleştirdik. Projemiz 2016 yılında o zamanki rektörümüz şuan ki Milli Eğitim Bakan yardımcımız Prof. Dr. Mahmut Özer zamanında başladı kendisine teşekkür ediyorum. Çünkü bu projenin fikir babasıydı. Sonrasında BEÜ Rektörü olarak Prof. Dr. Mustafa Çufalı Bey göreve başladı. Kendileri göreve başladığı andan itibaren projemiz ile özel olarak ilgilendi ve heyecanımıza ortak oldu. Sayın rektörümüze de verdiği maddi manevi tüm destekleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca desteklerini bizlerden hiç esirgemeyen ZTSO Başkanı Metin Demir, ZTSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya ile Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun’a teşekkür ediyorum” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi