Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle zorunlu hale gelen Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında üyelerini uyardı.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin hayata geçtiğini belirten Küçük, yönetmeliğe uymayan esnaflara 13 bin 934 lira idari para cezası kesileceğini ifade ederek, “Tarım İl Müdürlüğü yapacağı denetimlerde alerjen tablolarını menülerde veya tablo şeklinde lokanta, kafeterya,  pastane ve simit fırınlarında görmek isteyecek” dedi.

Üyelerimizin mağduriyet yaşamamaları için alerjen tablolarını mutlaka yaptırmaları gerekmekte diyen Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

ALERJEN TABLOLARININ YAPILMASI GEREKİYOR

“Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında lokanta, kafe, kafeterya, fırın, pastane ve diğer gıda işletmelerimizde alerjen tablolarının yapılması gerekmekte. Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğinde 4 madde var. Bunlar; alerjen tablolarda 14 tane alerjenin isimlerinin resimleriyle beraber olması, yemeklerin isimleri, yemeklerin içerisindeki alerjenlerin belirtilmesi, açıklama bölümünde yemeklerin içerisinde herhangi bir domuz yağı veya katkı maddesi bulunmamaktadır şeklindeki ibarelerdir. Tarım İl Müdürlüğü bu 4 konuya dikkat çekiyor. Alerjen tablosunda yemeklerin isimleri ve resimleri bulunmaktadır. Kafe, kafeterya veya lokantalarda yemek yiyen vatandaşlarımızın mutlaka yedikleri yemeklerdeki alerjenleri bilmesi gerekiyor ve bu tabloda zorunlu. Bu yönetmeliğe aykırılık durumunda 13 bin 934 lira idari para cezası bulunmaktadır. Tarım İl Müdürlüğü yapacağı denetimlerde alerjen tablolarını menülerde veya tablo şeklinde lokanta, kafeterya,  pastane ve simit fırınlarında bunları görmek isteyecek.

ETİKETTE AYRINTILI BİLGİ OLACAK

Ayrıca fırınlarda ambalajlı ekmek yapılıyorsa ambalajlı ekmeklerde de mutlaka etiket olacak. Etikette de ayrıntılı bilgileri olacak. Glutenli, glütensiz, içerisindeki maya, tuz miktarları gibi açıklamaların olması gerekiyor. Etiketsiz ve açıklaması olmayan ambalajlı ürünler satılamayacak mutlaka etiket olacak. Denetimlerde tezgahta bu görüldüğü zaman işlem yapılacak. Mutlaka içindeki maddeleri belirten etiket istenecek. Zonguldak’ta lokantalarımızda yüzde 60’a varan gıda mühendisi arkadaşlarımızın yaptığı çalışma var. Alerjen tabloların bir kısmını tamamladık ve üyelerimizi bilgilendirdik. Bu konuda çok az miktarda arkadaşımız kaldı. Sadece, lokanta, kafe, kafeteryalar değil simit fırınları ve dönercilerde bunların içerisinde. Yapılacak olan denetimlerde bunlara dikkat edilecek. Üyelerimizin mağduriyet yaşamamaları için alerjen tablolarını mutlaka yaptırmaları gerekmekte. Odamızla da irtibata geçebilirler biz üyelerimize bu konuda da teknik desteği sağlamaya hazırız. Birde lokantalarımız, fırınlarımız, kahvehanelerimiz ve çay ocaklarımızda fiyat tarifesi kullanılması gerekiyor. Zabıtanın yaptığı denetimlerde fiyat tarifesinin mutlaka işyerinde olması gerekiyor. Yetkililer bize her ay işyerlerini rutin denetleyeceklerini söylediler. Arkadaşlarımızın bu konuda da mağdur olmamaları için meslek odamızdan fiyat tarifelerini almalarını önemle rica ediyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi