Zonguldak’ta faaliyet gösteren Berat Kafe Restoran işletmecisi Nazım Karaca, zorunlu olan alerjen listesini işyerine asarak müşterilerini gıda alerjisi konusunda uyarıyor.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirildi. Zonguldak’ta faaliyet gösteren Berat Kafe Restoran işletmecisi Nazım Karaca, müşterilerine işyerine astığı alerjen listesini göstererek sunduğu yemek çeşitleri hakkında bilgi veriyor.

Toplu tüketim yerlerinde alerjen bildiriminin zorunlu olması esnaf ve müşteriler açısından iyi olduğunu belirten Berat Kafe Restoran işletmecisi Nazım Karaca:

“Alerjen bildirimi yapılırken yönetmelikte yer alan 14 alerjen madde esas alınmış. Alerjen tablosunda yönetmelikte yer alan 14 alerjen veya intoleransa neden olan belirli madde veya ürünler bize yapılan bilgilendirmelere göre şunlar: 1-Gluten içeren tahıllar: buğday, çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit türleri ve bunların ürünleri. 2- Kabuklular ve bunların ürünleri. ​3- Yumurta ve yumurta ürünleri. ​4- Balık ve balık ürünleri. ​5- Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri, ​6- Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri. ​7- Süt ve süt ürünleri, ​8- Sert kabuklu meyveler: Badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, pikan cevizi, brezilya fındığı, antep fıstığı, macadamia fındığı ve Queensland fındığı ve bunların ürünleri. ​9- Kereviz ve kereviz ürünleri. ​10- Hardal ve hardal ürünleri. ​11- Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri. ​12- Kükürt dioksit ve sülfitler. ​13- Acı bakla ve acı bakla ürünleri. ​14- Yumuşakçalar ve ürünleri. Bende bu doğrultuda işyerimdeki alerjen listesinin hazırlanması için nelerin gerektiği konusunda Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odasından bilgi aldım. Ardından ziraat mühendisimiz müşterilerime sunduğum yemek çeşitlerini listede belirterek alerjen tablosunu çıkarttı” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi