Bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren Doç. Dr. Bahriye Üçok, ölümünün 29. yılında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesinin düzenlediği programda anıldı.

ADD Zonguldak Şube yönetimi, Doç. Dr. Bahriye Üçok'un 29. ölüm yıl dönümü nedeniyle dernek binasında anma programı gerçekleştirdi. Ardından kadınlarına verilen hakların yıldönümü kutlandı.

Programın açılış konuşmasını yapan ADD Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, “Bahriye Üçok; İslam Dininde kadının değerini, batılın değil aklın üstünlüğünü, akılcı yaklaşımla ve bilgiyle insanı bağdaştıran bir din akademisyeniydi. Bu, bir takım gerici ve bölücü zihniyet hesaplarının işine gelmedi ve evine gönderilen patlayıcı bir paketle haince, kalleşçe öldürüldü” dedi.

Kadınlarına verilmiş hakların yıldönümünü kutlamanın onurunu yaşamaktayız diyen ADD Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, konuşmasına şöyle devam etti:

MEDENİ KANUN YASASI 4 EKİM 1926’DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

“Bugün 96 yıl önce zaferle sonuçlanmış büyük milli mücadelemizin ardından kurulan genç cumhuriyetimizin o süreci omuz omuza yüklenmiş kahraman kadınlarına verilmiş hakların yıldönümünü kutlamanın onurunu yaşamaktayız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun Yasası, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla; Ailede kadın-erkek eşitliği, Evlilikte resmi nikah zorunluluğu, Tek eşli evlilik esası, Kadınlara meslek seçme özgürlüğü, Mahkemede tanıklık ve miras hakları gibi devrim niteliğinde haklar Türk Kadınına teslim edilmiştir. Elbette biz Atatürkçü Düşünce Derneği kadroları olarak yurdumuzun her bir köşesinde bu mücadelede önderlik etmeyi görev edinmiş neferleriz.

BAHRİYE ÜÇOK KALLEŞÇE ÖLDÜRÜLDÜ

Bizler, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden ve ilkelerine bağlılık yemini etmiş vatanseverler olarak onun mirasına sahip çıkacağız. Onun ilkelerinden ödün vermemiş, bu uğurda “ Devrim Şehidi” verdiğimiz; 29 yıl önce, 6 Ekim 1990’da derneğimizin kurucularından, İlahiyat Fakültesi ilk kadın akademisyeni Doç. Dr. Bahriye Üçok’un katledilmesiyle kadınlara eşitlik, özgürlük getiren yasanın yürürlüğe girmesinin yıldönümlerinin çatışması da manidardır. Çünkü Bahriye Üçok; İslam Dininde kadının değerini, batılın değil aklın üstünlüğünü, akılcı yaklaşımla ve bilgiyle insanı bağdaştıran bir din akademisyeniydi. Bu, bir takım gerici ve bölücü zihniyet hesaplarının işine gelmedi ve evine gönderilen patlayıcı bir paketle haince, kalleşçe öldürüldü. Onu öldürenler bu yöntemle istedikleri korku ve yıldırma düzenini yerleştireceklerini zannettiler ama bu ülke nice Bahriye Üçok’lar yetiştirdi ve yetiştirecek buna engel olamadılar. Olamayacaklar. Bu vatanı bize küllerinden yeniden yaratıp teslim eden o büyük kahramanlarımıza, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Cumhuriyetimizin kuruluşu ve çağdaş seviyeye getirilmesinde emeği olan tüm kadroları, 29 yıl önce aramızdan bedeni kopartılıp alınan ama düşünceleri daima yaşayacak olan Doç. Dr. Bahriye Üçok’un nezdinde tüm Devrim Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

Program; eski ADD Zonguldak Şube Başkanı ve emekli öğretmen Şükran Karahasan’ın sunumuyla devam etti. (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi