CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Amasra-B sahasının ruhsatının bölünerek Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş’ye verilmesine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Ünal Demirtaş “TTK’ nın 5 müessesinde yıllık üretiminin 700-800 bin ton olduğu düşünülürse TTK’nın bu koşullarda10 yıl üreteceği kömür kadar bir rezerv yani yaklaşık 3 milyar TL bu şirkete, peşkeş çekilmiş olacaktır” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde CHP’li Demirtaş şunları ifade etti;

RUHSAT BÖLÜNÜRSE REZERV KAYBI OLACAK!

“Aldığım duyumlara göre; Türkiye Taşkömürü Kurumu, Amasra-B bölgesinde faaliyet yürüten Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş,  Amasra-B sahasının ruhsatının bölünerek Devir ve Tescil işlemi için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ne başvurmuştur. Başvuru, Bakanlığınıza bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşlar Taşınmaz Komisyonunca, işlemlerinin devam edilmesi uygun bulunanlar listesinde açıklandığı, işlemlerin de halen devam ettiği iddia edilmektedir. Ruhsat devrine konu olan Amasra-B sahası 4175 Hektardır. Amasra –B sahası ruhsat devri bu şekliyle tamamlanırsa, TTK ‘nın (Amasra Müessesesinin) çalışacağı    -300 ve -400 kotları arasındaki yaklaşık 6,5-7 milyon ton taşkömürü rezerv kaybı olacağı iddia edilmektedir. Rezerv kaybı, aynı zamanda işletme ömrünün de kısalmasına neden olacaktır.

ŞİRKET ÇALIŞMALARI TİTİZLİKLE KONTROL EDİLMELİ, GEREKTİĞİNDE UYARILMALI!

Üstelik söz konusu şirket, TTK’nın 2018 yılı Sayıştay Raporuna konu olmuş ve “BULGU 8.2.5:Amasra B Sahasının Rödövans Usulü İle İşlettirilmesinde Firmanın Üretime Geçememesi” başlığı altında incelenmiştir. 2005 yılında imzalanan sözleşme nedeniyle, o dönemde Hema Endüstri A.Ş olan ancak 15.08.2012 tarihinden itibaren adı  Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. olarak değiştirilen şirketin çalışmalarının titizlikle kontrol edilmesi ve gerektiğinde firmanın uyarılması Sayıştay tarafından önerilmiştir”

Demirtaş, Hattat Enerji ve Maden Ticaret AŞ’nin ayrıcalığı mı var, diyerek önergesinde bulunan 7 ayrı sorunun cevaplandırılmasını istedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi