TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu ile KESK Şubeler Platformu birlikteliğiyle yapılan basın açıklamasında Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anıldı.

Maden Mühendisleri Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen basın açıklamasında TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile KESK Şubeler Platformu birlikteliğiyle hazırlanan ortak metni okuyan Başkan Çağlar Öztürk:

301 MADEN EMEKÇİSİNİ TOPRAĞA VERELİ 6 YIL OLDU

13 MAYIS 2014’de Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren ‘Soma AŞ’ye ait kömür ocağında yaşanan maden faciasında, aralarında 5 Maden Mühendisinin de bulunduğu 301 maden emekçisini toprağa vereli tam 6 yıl oldu. Soma nezdinde başta madencilik faaliyetleri olmak üzere tüm sektörlerde yaşanan kazalarda yaşamını yitiren emekçileri bir kez daha saygıyla anıyor, başta yakınları olmak üzere tüm halkımıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Kamu yararı gözetmeksizin daha fazla kar uğruna yapılan üretim zorlamaları, gerekli bilimsel ve teknik önlemlerden uzak üretim yöntemleri, iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun çalışma koşulları, çalışanların örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller, köle gibi çalışma sistemi, yetersiz eğitim ve denetimsizlik ile alınması gerekli önlemlerin alınmaması ya da eksik alınması gibi nedenler, bu ve bunun gibi faciaların, iş cinayetlerinin esas nedenleri olarak görülmelidir. Üzücü ama gerçek olan, ülkemizin iş kazalarında Avrupa’da birinci, Dünya’da ise üçüncü olmasıdır. Ülkemizde her yıl iş kazaları sonucu ortalama 1500 canımız aramızdan ayrılmaktadır. Oysa gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması durumunda iş kazaları ve meslek hastalıklarının büyük oranda önlenebileceği bilinmektedir.

SOMA FACİASININ ATEŞİ HALEN SÖNMEDİ!

İş kazası ve meslek hastalıklarının tamamına yakınının önlenebilir olduğu konunun uzmanlarınca kabul görmektedir. Bu anlamda Soma faciası önlenebilir kazalardan biri olup, bu yanıyla bir iş cinayetidir. Bu durum bilinmesine rağmen, o dönemin en yetkili ağızları bu cinayeti ‘fıtrat’ olarak niteleyerek, Soma faciasının ne ilk, nede son olmayacağını itiraf etmişlerdir. Soma ve benzeri faciaların yaşanmasında, “denetleyici ve düzenleyici” rolünü tam olarak yerine getirmeyen kamusal kurumların payı da önemli bir faktördür. Bu gibi facia ya da cinayetlerin yaşanmaması için, Kamusal denetimin noksansız yapılması zorunludur. Bundan kaçınmak, göz yummak yeni facialara davetiye çıkarmak demektir. Yaşamını alın teriyle kuran emekçilerin güvenli çalışma koşullarını hak etiğine inanan bizler, 13 MAYIS katliamının 6.yılında, Soma’da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm maden emekçilerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Soma faciasının ateşi hala sönmedi, söndürülemedi. Acıyı hala yüreklerimizde yaşıyoruz. Bir daha Soma ve Soma’lar olmaması için, tüm toplum kesimlerini, sorumluları duyarlı olmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi