TÜRKONFED, yılın her çeyreği Anadolu iş dünyasının sesi olan üye federasyonlarının ve Türkiye’nin her bölgesinden iş insanının temsil edildiği Genişletilmiş Yönetim Kurulu’nun katılımıyla gerçekleştirdiği Finansmana Erişim Anketi’nin “Nisan-Haziran” dönemini kapsayan sonuçlarını yayınladı.

BAKZİFED’in de destek ve katkıları ile hazırlanan anket sonuçlarına göre her 10 şirketten 8’i ikinci çeyrekte finansmana erişimin zorlaştığını ifade ederken, finans kurumları ile kredi süreçlerinde sorun yaşayanların oranı da ilk çeyrekte yüzde 85 iken ikinci çeyrekte yüzde 95’e yükseldi.

 Her 10 iş insanından 9’unun finansal regülasyonların işletmelerini olumsuz etkilediğini belirttiği anket sonuçlarına göre iki işletmeden biri EYT maliyetlerini yönetmekte zorlandığını, 10 işletmeden 6’sı da EYT maliyetinin finansmanı için açıklanan KGF desteğine erişemediğini söyledi.

Soğan 50 TL yolunda Soğan 50 TL yolunda

Anket sonuçlarını değerlendiren BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah üye dernekleri adına, krediler üzerindeki baskının hafifletilmesi ve merkezde alınan kararların sahaya tam yansıması için çağrı yaptı.

Anket sonuçlarını değerlendiren BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah, üye dernekleri adına da ortak bir çağrıda bulunarak, krediler üzerindeki baskının hafifletilmesi için iyileştirici adımların atılmasını, finansmana erişimi zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılmasını, kolaylaştırıcı uygulamaların ve finansal sadeleşmenin hızla hayata geçirilmesini, merkezde alınan kararların sahaya tam olarak yansımasını talep etti.  Yeni Kredi alamayanların oranı arttı, vadeler kısaldı. EYT maliyetlerini yönetmek giderek zorlaştı, KGF’yi yetersiz bulanların oranı arttı.  Ekonomi yönetimine karşı temkinli bir iyimserlik var.

KÜLAH: “KGF DAHİL KREDİ KANALLARININ BİR AN ÖNCE AÇILMASI GEREKİYOR”

KGF dahil kredi kanallarının bir an önce açılmasının, Türkiye’nin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gücünde bir kesinti yaratmaması gerektiğini vurgulayan BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah, ekonominin ana yakıtının finansman olduğunu söyledi.

Külah, “İşletmelerin krediye erişiminin zorlaştığı ve bankaların kredi verme şartlarının ağırlaştığı bir finansman krizi ile karşı karşıyayız. Ortaya çıkan tablo, işletmelerimizin yetersiz finansman sorununun ötesinde artık finansman bulamadıklarını gösteriyor. Enerjiden ham maddeye, insan kaynağından üretim ve yatırıma işletmelerimizin üzerindeki maliyet yükü artarken, finansmana erişimin imkânsız hale geldiği bir ekonomik ortamda belirsizlikler de artıyor. İyileştirici adımlar ile finansmana erişimde istikrar bekliyoruz. Krediler üzerindeki baskı hafifletilmeli, finansmana erişimde zorlaştırıcı unsurlar ortadan kaldırıldığı gibi kolaylaştırıcı uygulamalar hızla hayata geçirilmeli, kamu teşvik ve desteklerinde etki analizi doğru yapılmalı, merkezde alınan kararların KGF örneğinde olduğu gibi sahaya yansıması sağlanmalı; kısacası ekonominin finansman yakıtının üretim ve ihracatın tüm kılcallarına dağılması sağlanmalıdır” dedi.   (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu