Zonguldak’ın son günlerdeki başlıca gündem konuları arasında bilindiği gibi Zonguldak limanı, Kardemir’in bu limanda kömür depolayarak Zonguldak halkına kömür tozu yutturması, bu kömür tozunun kanserojen bir madde olması, TTK’nın kömür ihraç etmeyen bu haliyle limanı elinde tutmasının ülke ekonomisine zarar verdiği, buranın bir marinaya dönüştürülmesinin daha rantabl bir kullanım kapsamında ekonomiye katkılarının bulunacağı ve en önemlisi de yıkılmak istenen Fevkani Köprü sorunu var.

Biz bu konuları kendi alanlarında uzman çok kişiye sorduk ve aldığımız yanıtları da kamuoyu ile buradan paylaştık.

Zonguldak’ın bilim adamları, mimar ve mühendisleri, kamuoyu oluşturan unsurları, çeşitli STK’lar, dernek ve cemiyet başkanları ve yüzde 99’luk bir halk kesimi kentin tarihine ışık tutan Fevkani Köprünün yakılmasından yana değil.

Genel kanı bu işin “köprüye yazık” olduğu şeklinde ayrıca köprünün yıkılmasıyla birlikte birilerinin bu işten nemalanabileceğinden endişe ediyorlar. Halk ayrıca hurdacıların değil, kendilerinin kazanmasını istiyor.

Son olarak Fevkani Köprünün yıkılması konusunu eski Belediye Başkanı İsmail Eşref ile görüştük. Eski Başkan Eşref de yıkıma karşı çıkan tüm bilim insanları ve halk gibi kendisinin de böyle bir olasılığa karşı olduğunu açık açık belirtti.

“Elimizde üniversitelerin verdiği çok önemli raporlar var. Bu raporları branşlarında uzman isimler hazırlamış, bunlara göre Fevkani Köprünün yıkımı gereksiz sadece bakımı yapılarak korunmalı. Bundan tüm Zonguldak ve halk da karşı çıkacaktır. Sonu belirsiz bir maceraya sürüklenmek bu kente yarar sağlamaz, zarar getirir” diyen İsmail Eşref akılcı yaklaşımın bakımın bir an önce başlatılmasında olduğunu vurguladı.

Eski Belediye Başkanı İsmail Eşref köprü altı esnafının içinde bulundukları dükkânlardan tahliye edilerek kendilerine gösterilecek başka işyerlerine taşınmalarının gerek kent halkı gerekse kendileri için çok iyi olacağını da vurgulayarak “boşalacak alanlar sosyal alan olarak dizayn edilmeli, halka kazandırılmalı, çağdaş belediyecilik anlayışında günümüzde bu var ve akılcı belediyeler de bunu uyguluyor” şeklinde konuştu.

İsmail Eşref konuya akıl ve mantık çerçevesinden bakılmalı ve hissiyata yer verilmemelidir şeklindeki görüşünü de sözlerine ilave etti.

Bu arada yaklaşan belediye başkanlığı seçimleri ve kendi adaylığı konusunda da sorulan soruları yanıtlayan İsmail Eşref; “çağrılar var, isteyenler çok, ama henüz bizim açımızdan kesin bir şey yok, bu konuları ileride daha kapsamlı tartışırız” dedi. (Sermet AKSU)

Vali Hacıbektaşoğlu, KEİPA üyelerini ağırladı Vali Hacıbektaşoğlu, KEİPA üyelerini ağırladı

Editör: Murat Barutçu