Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal  Demirtaş, Zonguldak’ta coronavirüs nedeniyle büyük bir sıkıntı içinde olan esnafın artık iflasın eşiğine geldiğini ifade etti.

Demirtaş yaptığı açıklamada, “Esnaf ve sanatkarlar günlük hayatın devamını sağlayan, vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamak için hizmet üreten kişilerdir. Günlük hayatta berberden bakkala, çay bahçelerinden düğün salonlarına, kahvehaneden şoför esnafına kadar hayatımızın ayrılmaz parçası olan esnaf ve sanatkarlar ekonominin temel direği olarak kabul edilir ve bu anlamda pek çok ülkede onların ihtiyaçları ve büyümeleri doğrultusunda politikalar üretilmektedir” diyerek şunları söyledi:

Coronavirüs ekonomik krizi derinleştirdi.  Ak Parti hükümetlerinin yanlış politikaları sonucu dışa bağımlı, yapısal ve kronikleşmiş sorunları olan ülkemiz ekonomisi,  son yıllarda durgunluğa ve krize sürüklenmiştir. Önümüzde hem sağlık, hem de ekonomik açıdan son derece belirsiz bir süreç vardır. Yine maalesef bütün uluslararası kuruluşlar, 2020 yılında ülkemiz ekonomisinin %5’e kadar oranlarda küçülebileceğini öngörmektedirler.

Salgın önce esnafı vurdu. Salgından etkilenen esnaf ve sanatkarlarımıza ait diğer sektörlerde ise faaliyetler ya tamamen durdurulmuş ya da asgari düzeye indirilmiştir. Alışveriş merkezlerinin kapanmasıyla, alışveriş merkezlerindeki esnaf da büyük bir ekonomik sıkıntı içine girmiştir.

ZONGULDAK’TA ESNAF BORÇ BATAĞINDA!                         

Alınan kararlar gereği, hafta sonları  30 Büyükşehir ve  coronavirüsüne karşı yüksek risk taşıması nedeniyle Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır. Ayrıca Zonguldak’ta bütün bu önlemlere ek olarak pazaryerleri, halk pazarları gibi esnafımızın iş yaptığı yerlerde kapatılmıştır. Mevcut yatırımlar tamamlanmadığı, yeni yatırımlara ise hiç başlanmadığı için Zonguldak ekonomisindeki  durgunluk günden güne artmakta idi.

ZONGULDAK ESNAFI 3 KRİZ YAŞIYOR!

Bu kötü tablo, Zonguldak’ı diğer illere göre daha derinden etkilemiştir. Son yıllarda hem Zonguldak’ın kendine özgü olumsuz koşulları nedeniyle, hem de tüm ülkemizi kapsayan   ekonomik kriz nedeniyle işleri iyi gitmeyen ve ekonomik kriz yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız, coronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında işyerlerinin de kapanmasıyla veya faaliyetlerinin asgari düzeye indirilmesiyle bir başka büyük  ekonomik krizi ile daha karşılaşmıştır. Hükümetin destek paketinde Zonguldaklı esnaf yok. Destek paketi hayal kırıklığına uğrattı. Sorunlar çözülmüyor öteleniyor. Ekonomik istikrar kalkanı olarak isimlendirilen bu kararların,  Zonguldaklı esnaf ve sanatkarlara kalkan olmadığı çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Zonguldak’lı esnaf 3 ay sonra ne yapacak? Sorunlar halının altına süpürülüyor. Hibe desteği verilmeli” (Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi