Memur Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur Sen Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Hacı Bayram Tombul, TTK Kurum İdari Kurul kararları ve Toplu Sözleşme toplantısı için geldiği Zonguldak’ta sendikasının il temsilciliğini ziyaret etti.

Memur Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur Sen Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Hacı Bayram Tombul’un sendika binasına yaptığı ziyarette Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Enerji Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Sedat Güngör, Büro Memur Sen Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Seyrek, Sağlık Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Memur-Sen'e bağlı sendikaların şube başkanları ile üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Enerji Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Sedat Güngör, TTK Kurum İdari Kurul toplantısına katılmak üzere şehre gelen Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul’a hoş geldiniz diyerek program hakkında bilgi verdi.

TTK’nın kurum idari kurulu toplantısına katılmak üzere Zonguldak’a geldiğini belirten Tombul, “İnşallah TTK’da çalışan arkadaşlarımız hakkında önemli kararlar alırız ve önemli kazanımlar alarak buradan ayrılırız” dedi.

Memur Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul, konuşmasına şöyle devam etti:

HERKESİN GÖZÜNÜN OLDUĞU BİR ÜLKEDEYİZ

 “Barış Pınarı Harekatında şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet gazilerimize şifa diliyorum. Ülkemiz zor şartlardan geçiyor. Pahalı bir bölgede oturuyoruz. Herkesin gözünün olduğu bir ülkedeyiz. Yöneticilerimizin basiretli tutumu sonucunda Türkiye Cumhuriyeti önemli bir kazanım elde etti. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya nezdinde Türkiye’nin prestiji daha da arttı. En önemlisi de ülkemizde misafir etmiş olduğumuz 3,5 milyon Suriyelinin evlerine, yurtlarına dönmesi söz konusu olacak. İnşallah ülkemizde misafir ettiğimiz tüm misafirlerimiz ülkelerine dönerler. Memur-Sen olarak millet menfaatine yapılan her şeye destek veriyoruz.

BİZ HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ, FAZLASINI ALALIM DİYE TALEBİMİZ YOK

Türkiye’de toplu sözleşme süreci geçirdik. Zonguldak sendikacılığın beşiği, burada sendikacılık yapmak biraz zor çünkü sendikacılığın okulu burası. Memurlarda toplu sözleşme 2010 yılındaki referandumdan sonra 2012 yılında kazanım elde edildi. 5. dönem toplu sözleşmemiz ise maalesef imzalanamadı. Mutabık kalamadık. Çünkü Türkiye’nin gerçekleriyle bize önerilen zam teklifleri bir birine uyuşmuyordu. Türkiye’nin gerçekleri ve resmi enflasyon verilerinin altında bir talebin gelmesi bizim bu toplu sözleşmeyi imzalamamamızı gerektiriyordu, öylede oldu. Merkez Bankası verileri üzerinden genelde gidiliyor fakat Merkez Bankasının uzun yıllar enflasyon beklentisine baktığımız zaman kesinlikle tutmamış. Hatta yüzde yüze varan sapmaları söz konusu. Maliye Bakanlığımızın hazırladığı verilerde ise 2020 enflasyon verileri 10’un üzerinde beklenirken bizlere 4+4 gibi bir rakamın verilmesi memurlar için işin başında bu toplu sözleşmenin imzalanmayacağı anlamına geliyordu, Memur-Sen’de bu toplu sözleşmeyi imzalamadı ve kamu hakem kuruluna götürdü. Yaptığımız çalışmalarda toplu sözleşmedeki hakem kurulunun vereceği kararların toplumda benimsenmeyeceği mecliste yapılan toplantılarda müzakere edildi. Son hakem kurulu kararları da hakkaniyetli, uygun bir karar çıkmadı. Hatta elde edilen bazı kazanımların bile masada tartışılır hale geldiği durum söz konusudur. Biz hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını alalım diye bir talebimiz yok. Memurların hakkı 4+4 değildi! Memurların hakkı gerçek enflasyonun üzerinde hatta refah payını içine alacak bir zamdı. Fakat bu zammı maalesef bu dönem içerisinde göremedik.

ACİLEN YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARA DÖNMELİYİZ

Biz memur sendikası olduğumuz için memurları biraz daha fazla önemsiyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumunda memur sayısının giderek azalması söz konusudur. Bizim yerli ve milli kaynaklara acilen dönmemiz lazım. Özelleştirmelerin biraz daha dikkatli yapılması gerekiyor. Çünkü bizim ülkemizin bulunduğu jeopolitik yapı bazı şeyleri elde tutmak gerektiriyor. Taşkömürü dendiği zaman akla Zonguldak geliyor. Zonguldak’ta da geçim kaynaklarının büyük kısmı buradan elde ediliyor. Hedef; Ekmeğini taştan çıkaran bu insanların tekrar burada istihdam edilerek eski canlılığına kavuşması” (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi