Eren Enerji İdari Tesisler Müdürü Cem Çiftçi ile Eren Enerji Teknik Tesisler Müdürü Deniz Şahin, gazetecilerle bir araya gelerek santral hakkında bilgi verdi.

Eren Enerji Sosyal Tesislerinde düzenlenen programda Eren Enerji İdari Tesisler Müdürü Cem Çiftçi ve Eren Enerji Teknik Tesisler Müdürü Deniz Şahin, Zonguldak’ta görev yapan basın mensupları ile bir araya gelerek gazetecilerin sorularını cevaplandırdılar.

Eren Enerji İdari Tesisler Müdürü Cem Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada; “Biz basının ne kadar zor şartlarda ayakta durmaya çalıştığını biliyoruz. Bizim basın mensuplarından şirket olarak isteğimiz doğruları yazmanızdır başkada bir talebimiz olamaz. Bizim hakkımızda da sizlere bir şeyler söylenebilir bu söylenende aleyhimize veya lehimize olabilir önemli değil ama haberi teyit edin biz inkar etmeyiz. Çünkü doğru er geç ortaya çıkar. Bizim kapımız herkese açık” dedi.

Toplantının soru-cevap kısmında bir gazetecinin ÇATES’in bazı şartları yerine getirmediği için üretimin durması konusunda ne düşünüyorsunuz sorusuna cevap veren Eren Enerji Teknik Tesisler Müdürü Deniz Şahin:

ŞAHİN: “ÇEVRE EMİSYONU KONUSUNDA SIKINTIMIZ YOK”

“Teknik olarak baktığımızda bizim emisyon anlamında bir sıkıntımız yok. ÇATES’in durumunu biliyoruz ve yakinen takip ediyoruz. Uzun zamandır çevre emisyonlarını düzenlemek ve emisyonları limit değerlerinin altında tutabilmek adına yatırım süreçleri vardı. 2019 yılı sonunda verilen süre doluyordu dolayısıyla eldeki veriler, yönetmelikler gibi konulara bakıldığı zaman farklı uygulamaların olduğu iller oldu. ÇATES’te bunlara takılanlardan bir tanesi. Bizim çevre emisyon konusunda bir sıkıntımız yok. Zaten çok ciddi yatırımlarımız oldu. Bu güne kadar 220 milyon dolara yakın çevre yatırımları için para ayırmışız. Çok nadir arızalar dışında çevre emisyonları anlamında aşımlar yaşamıyoruz. Devamlı bakanlık tarafından online olarak izleniyor. Biz zaten çevreci bir şirketiz. Hem emisyonlar hem de çevreye olan diğer etkiler konularında her zaman duyarlı oluyoruz. Sıkıntı varsa çözme yoluna gidiyoruz. Son dönemde çevre ödülü de aldık. Bu da önemli diye düşünüyoruz.”

ŞAHİN: “YIL BAZINDA 7 MİLYON TON KÖMÜR TÜKETİYORUZ”

Santralin yerli üretim kapasitesi nedir sorusuna cevap veren Şahin; “Üretim kapasitesi anlamında 2019 senesinin iyi geçtiğini düşünüyoruz. Bizim özellikle Mart-Nisan ve Mayıs ayları bakım dönemleriyle geçiyor. Toplamda 5 ünite ve 2 bin 790 megavat kurulu gücümüz var. Senenin ortalama bir ayı bakımla geçiyor diğer 11 ayıda küçük plansız duruşlar, arızalar dışında tam yükte çalışıyoruz. Enerji piyasasının durumuna ve talimatlarına göre gerekli üretimleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Şebeke yükümlülüklerimiz var. Bunlarla ilgili üretim mantığımızı ve çalışmalarımızı ayarlayabiliyoruz. Yıl bazında bakarsak 7 milyon ton kömür tüketiyoruz. 19 milyon megavat saat ya da 19 milyar kilovat saate yakın yıllık üretimimiz var. 7 milyon ton kömürün yüzde 5’ini Zonguldak’tan karşılıyoruz. Zonguldak’taki özel maden kuruluşlarından alabildiğimiz kömür geçtiğimiz sene 250-300 bin ton civarındaydı bu sene 400 bin ton kömür hedefimiz var. Buradaki şartlar öngördüğü ölçüde kömür almaya çalışıyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumundan da belirleyeceğimiz ölçüde kömür almaya çalışacağız” dedi.

ŞAHİN: “BACADAN ÇIKAN SU BUHARI ÇEVREYE ZARARI YOK”

Eren Enerji bacalarından çıkan duman çevreyi kirletiyor mu sorusuna Şahin; “Bacadan çıkan su buharı. Bacadan çıkan dumanın beyaz olarak çıkması temiz olduğu anlamına geliyor. Baca gazının bir sıcaklığı var ve soğuk havayla çarpıştığı zaman buhar oluşturuyor. Çevreye bir zararı yok. Biz emisyon limit değerlerimizi Avrupa Birliği standartlarına uymakla birlikte istenilen seviyenin de altından tutuyoruz. Siyah duman sadece ilk ateşleme aşamasında kısa süre çıkar” diye cevaplandırdı.

ŞAHİN: “KÜLÜN YÜZDE 95’İNİ İHRAÇ EDİYORUZ”

Termik santralde kullanılan kömürden çıkan küllerin nerelerde kullanıldığı ve limanın nasıl kullanıldığı yönündeki soruya Şahin, şöyle cevap verdi: “Kullandığımız ortalama 7 milyon ton kömürün yüzde 10’u kül oluyor. Yılda 600-700 bin tona yakın külün yüzde 95’ini satmaktayız. Bunu ağırlıklı Amerika olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediyoruz. Bu şekilde hem ülke ekonomisine katkı sağlanmış olunuyor. Limanımızı ağırlıklı kendi kömürümüzün sahaya gelmesi ve indirilmesi ile ilgili kullanıyoruz. Kül ve alçı taşlarını ihraç ederken kullanıyoruz.”

Santralde çalıştırılan Çinli işçi sayısı ve kontrolleri hakkındaki soruyu da cevaplandıran Şahin, “Şuanda operasyonel ve süpervizörlük anlamda destek aldığımız tahmini 100-120 civarında bir grup var. Çinli mesai arkadaşlarımızın sağlıkları konusunu holding merkezimiz ve buradan yürütüyoruz. Çin Konsolosluğu ile sürekli görüşüyoruz. Şuanda zaten Çin’den tesisimize gelecek olan arkadaşı kabul etmiyoruz. Türkiye’ye girişleriyle ilgili zaten devletimiz tarafından hassasiyet var. Kendileri de zaten fazlasıyla hassasiyet gösteriyorlar.”

ÇİFTÇİ: “BİZ HALKI CEZALANDIRAMAYIZ”

Çevre Belediyelerle Eren Enerji’nin arası nasıl sorusunu cevaplandıran Çiftçi, “Diyaloglar çok önemli. Eğer kişiler sizle savaşmayı tercih ediyorlar ise bizim de duruşumuz farklı oluyor. Eğer niyet üzüm yemekse bizim kapılarımız her zaman açık. Biz belediyelerin yapmış olduğu bütçeleri ve ekonomik sıkıntılarını biliyoruz. Bizim yaptığımız yatırımlar başta Çatalağzı ve Muslu olmak üzere ne kadar olduğunu rakamlarla ortaya koyarız. Biz elimizden geldiğince belediyelerin üzerindeki yükü almaya çalışıyoruz. Şuanda belediyelerin personele dahi ödeyecek maddi imkanları yokken bizle iyi veya kötü olsalar bile biz bazı şeyleri yapmayı kendimize görev edindik. Biz halkı cezalandıramayız. Halkın ihtiyacına koşmamız lazım. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama dile getirmiyoruz. Bizim hiçbir belediye başkanımızla kırgınlığımız yok onların varsa onu bilemem. Onlar sonuçta seçimle göreve gelmiş kişiler. Bizim o insanlarla her daim kavgalıda olsak sürdürmek zorundayız. Görüşmek zorundayız” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi