Esnafın çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, esnafın işlerini çevirebilmesi için acilen sicil affının çıkması gerektiğini söyledi.

Birçok esnafın hali içler acısı diyen Küçükali, “Esnaf sicil affı çıkacak işlerimiz düzelecek diye beklerken devlete olan prim ve vergi borçlarından dolayı esnafın banka hesaplarına elektronik haciz (e-haciz) konulmaya başlandı. Bu uygulamayla esnaf daha zor duruma düşmeye başladı. Esnaf sorunlarına çözüm beklerken çözümsüzlükle karşılaştı” dedi.

Esnafın pos cihazından geçen veya bankaya yatan paralarına elektronik haciz konulduğundan parasını alamadığına ve ticaretini çeviremediğine dikkat çeken Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, gazetemize yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

ELEKTRONİK HACİZ ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKTI

“Esnafın işlerini çevirebilmesi ve geçim sıkıntısını çözebilmesi için acilen sicil affının çıkması gerekiyor. Sicil affı çıkmadığından esnaf zor duruma düştü. Birçok esnafın hali içler acısı! Esnaf sicil affı çıkacak işlerimiz düzelecek diye beklerken devlete olan prim ve vergi borçlarından dolayı esnafın banka hesaplarına elektronik haciz (e-haciz) konulmaya başlandı. Bu uygulamayla esnaf daha zor duruma düşmeye başladı. Esnaf sorunlarına çözüm beklerken çözümsüzlükle karşılaştı. Esnaf ticaretini nasıl sürdüreceğini bilemez hale geldi. Bu nedenle konunun biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.

SİCİL AFFI ÇIKARSA ESNAF KREDİ ÇEKER DEVLETE OLAN BORCUNU ÖDER

Geçtiğimiz günlerde işyerime bir taksici esnafı arkadaşım geldi bana, “Çok zor durumdayız. Paraşütü açılmayan paraşütçü gibi hızlı bir şekilde yere çakılıyoruz” dedi. Esnaf arkadaşlarımız zor durumlarından kurtulmak için çare arıyor. Biran evvel sicil affı çıkarılsın ki esnaf kredi çekip vergi ve pirim borçlarını kapatsın. Esnafın acil olarak beklenti içerisinde olduğu konu budur. Çünkü sicil affı çıkmadığından esnaf bankalardan ve kooperatiflerden kredi çekemiyor ama sicil affı çıkarsa esnaf rahatlıkla kredisini alıp devlete olan borçlarını öder.

TÜRKİYE GENELİNDE 10 AYDA 81 BİN ESNAF KEPENK KAPATMIŞ

Eskiden bankalar prim ve vergi borcu olan esnaflara kredi veriyordu borçlarını da verdiği krediden kapatıyordu geri kalan parayla da esnaf dükkanına mal koyuyordu. Ticaretini çevirebildiği içinde bankaya olan kredi borcunu ödeyebiliyordu. Şimdi böyle bir sistem yok. Bu sistem yeniden uygulamaya konulursa esnaf rahatlar. Şuanda esnafın pos cihazından geçen veya bankaya yatan paralarına elektronik haciz konuluyor. Hal böyle olunca da esnaf parasını alamadığından ticaretini çeviremiyor. Bu gidişat esnaf açısından hiç iyi değil. Türkiye’de son 10 ayda TESK’in verilerine göre 81 bin esnaf kepenk kapatmış. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Önceki gün işsizlik rakamları Türkiye genelinde yüzde 13,9 olarak açıklandı. Bu rakamlara işyerlerini kapatan esnaflar dahil değil. Bu da işsizlik rakamlarının açıklanan rakamlardan daha fazla olduğu gösteriyor. Ayrıca; 40 yıllık terzi esnafı 7 yıldır bir takım elbise dikmediğini söyledi. Terzi esnafımızın bu söylemi de esnafın ne halde olduğunu çok açık ortaya koymuştur.”

MEHMETÇİKLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUM

Barış Pınarı Harekatı hakkında da konuşan Küçükali; “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nı canı gönülden destekliyorum. Askerlerimizin ayağına taş değmesin. Mehmetçiklerimize başarılar diliyorum. Türkiye her zaman çok güçlü bir devlet olmuştur her zamanda güçlü kalacak” dedi. (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi