Türk Enerji Sen Zonguldak şube Başkanı Selami Yoğurtçu, yaptığı açıklamada, “Çevre yatırımlarını yapmayan 5 termik santral mühürlendi” dedi..

Yoğurtçu açıklamasında, “Baca gazı filtreleme sistemi olmayan ve sözleşmelerinde yer alan 7.5 yıllık süre dolmasına rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen Çelikler holdinge ait Kahramanmaraş Afşin A santralı, Kütahya Seyit Ömer ve Tunçbilek, Bereket enerjiye ait Zonguldak Çatalağzı ve Konya şeker enerjiye ait Sivas Kangal termik santralleri tamamen ve Manisa Soma termik santrali de kısmen mühürlenmiştir” diyerek şunları söyledi:

“Siyasi iradenin Türkiye genelinde takip altına alınan 52 kömür ve linyit yakıtlı termik santrale; 2013 yılında yaptığı düzenleme ile 6446 sayılı Enerji Piyasası Kanunun geçici 8.md. İle 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre vermiş ancak verilen süre içerisinde sözleşme maddelerine uymadıklarından; 2872 sayılı Çevre kanunun 11 ve 15. Md. gereği Türkiye’de elektrik üretiminin 1.863 megavatına tekabül eden üretimleri durdurulmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanının TBMM genel kurulundan özelleştirilen termik santrallere baca gazı filtreleme sistemi yapmaları için 2.5 yıllık ek süre verilmesi kararına kamuoyunun yoğun tepkisi karşısında önce insan ve çevre diyerek uzatma talebini veto etmesi sonrası ortaya çıkan tablonun kamuoyunca memnuniyet verici olmakla beraber; Türk Enerji-Sendikası olarak olayın diğer boyutuna da bakılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Sürecin termik santral ve tedarikçi firma(taşkömürü vs) çalışanlarını da olumsuz etkilediğinin ve bunun mutlaka düşünülmesi ve en kısa sürede kışta kıyamette emeği alın teriyle geçimini sağlayan çalışanların mağdur edilmemesinin de takip edilmesi gereken bir husus olduğu kesindir. Zonguldak’ın Çatalağzı Beldesinde bulunan ÇATES santralinde yaklaşık 400 kişi çalışıyor. Buranın tedarikçileri de bu konuda gereken çalışmayı en kısa sürede yaparak beldenin mağduriyetinin de önlenmesi gerekir” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi