Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alpaslan Küçük, simit fiyatında kampanya yaparak 75 kuruştan satan simit fırını ile fiyat tarifesine göre simit satan simit fırınlarını konuyu kendi aralarında çözmeleri hususunda uyardı.

Simit 75 kuruşa satabilir, kampanya da yapabilir ama burada mağdur olacak olanlar sonuçta simitçi esnafı diyen Küçük, “Kendi aralarında anlaşamazlarsa bir daha bizim simide zam alma gibi bur durum söz konusu olamaz. Bundan sonra zam alamayız, açıkça söylüyorum. 75 kuruşa simidi indirip satıldığı zaman hiçbir arkadaşımız şunu diyemeyecek; ‘Biz simide zam istiyoruz.’ Nasıl istiyoruz simide zam? 75 kuruşa biri satıyor demek ki kurtarıyor! Ben beklerdim ki, arkadaşlarım buraya gelsin hep beraber bu 75 kuruş meselesine tepki verelim” dedi.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alpaslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

MAĞDUR OLACAK OLAN SİMİTÇİ ESNAFI!

“5362 Sayılı yasaya göre meslek odalarına tarife yapma yetkisi verilmiş. Yani 80 gram simit 1,25 TL. Bunu bu kuruluş veriyor. Yani biz yazıyoruz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği onaylıyor, biz tarifeleri veriyoruz. Bu tarifelerde, rakamlara uyulması konusunda uyarılar var. Bu tarifenin üzerinde de satış yapamazsın, bu tarifenin serbest rekabet koşulları içerisinde altında da satış yapamazsın.  Fakat malumunuz zaman zaman bir simit fırını 75 kuruşa bir ay boyunca simit satacağını ifade etmiş, tabii ki bu konunun muhataplarından biri de biz olduğumuz, Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası olduğu için diğer simitçi arkadaşlarımıza da konuyu görüştüm. Fakat şunu ifade edeyim; tabii ki serbest rekabet koşulları içerisinde simidin şu rakamlarda satılmasında meslek odalarının çok da yaptırım veya caydırıcı gücü yok. Biz tarifeyi veriyoruz, bu tarifeye uyulmasını talep ediyoruz esnaf arkadaşlarımıza. Bu çayda da, lokantada da aynı, simitti de, ekmekte de aynı. Fakat şöyle bir şey var; buradaki kampanya ben şunu açıkça ifade edeyim; ‘neden 75 kuruşa satılıyor’ meselesi değil. Bunun sonucunu söylemek istiyorum ben. 75 kuruşa simidi satabilir, kampanya da yapabilir ama burada mağdur olacak olanlar sonuçta bizim simitçi esnaf arkadaşlarımızdır. Bir daha bizim simide zam alma gibi bur durum söz konusu diye bir şey olamaz. Bundan sonra zam alamayız, açıkça söylüyorum.

BİR DAHA SİMİDE ZAM ALAMAYIZ

75 kuruşa simidi indirip satıldığı zaman hiçbir arkadaşımız şunu diyemeyecek; ‘ya biz simide zam istiyoruz’. Nasıl istiyoruz simide zam. 75 kuruşa biri satıyor demek ki kurtarıyor. Ben diğer simitçi fırını arkadaşlarımın da bu simitteki kampanyaya tepki vermeleri gerekir. Ben beklerdim ki, arkadaşlarım buraya gelsin hep beraber bu 75 kuruş meselesine tepki verelim. Maalesef öyle bir şey de yok. Ben sadece şunu söylemek istiyorum;  hiç kimseyi de suçlama gibi bir niyetim de yok ama biz bir daha simide zam alamayız. Önümüze bir tarife geldiği zaman biz simide zam alamayız. Arkadaşlarımız kendilerini de iyice sorgulamaları lazım. Bu 75 kuruş meselesini de ben inanıyorum ki, kendi aralarında çözmeleri gerekiyor. Eğer bu konu çözülmezse, bu kampanya devam ederse biz simide zam alamayız, ben bunun sonucunu söylüyorum.  Bunu arkadaşlarımın iyi bilmesini istiyorum” (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi