Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde 12 Eylül- 15 Eylül tarihleri arasında 4.’sü gerçekleştirilecek olan ‘Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ yoğun katılımla açıldı.

Açılışa, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri, Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör. Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, Özel İdare genel sekreteri Recep Demirtaş, İl Genel Meclis Başkanı  Necdet Karaveli ,sivil toplum kuruluş ve siyasi parti temsilcileri, daire okul müdürleri ve çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.

61 firmanın yer aldığı fuar alanında fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Expolife Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, ilk defa düzenlendiği günden bu güne kadar, çeşitli zorluklarla birçok kurum ve kuruluşun destekleriyle bu seviyeye geldiklerini söyleyerek, “ Öncelikle bu fuara katılan 61 firmamıza, 20 tanesi Zonguldak, 6 tanesi Bartın’dan olmak üzere diğer illerden gelen firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bir ilde fuar düzenlemek, metropollerde düzenlenen fuarlardan farklı olur. Küçük yerlerde fuar düzenlendiğinde desteğe ihtiyacı vardır. Bu bölgenin potansiyeline göre değişir. Fuarlarımıza destek verelim kalıcı hale geldin” dedi.

VALİ BEKTAŞ, “ ÇAYCUMA’DA EKSTRA BİR ENERJİ VAR”

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, bir fuar yapmaya çalışıyoruz. 4 yıldır bir fuarı tekrarlayınca bir tecrübe oluşmuş. Fuar şirketi temsilcisi Zeki bey ifade etmeye çalıştı. Bölgenin bir takım gerçekleri var. Bölgeyi bir bütün olarak kavramak, tasarlamak, yakalamak istiyor. Burada bir fikir bir proje bir öngörü oluşturma çabası var. Bölgenin zorlukları da var. Bölgenin imkânları da var. Özellikle Filyos endüstri vadisi, serbest bölge ve diğer unsurlarıyla yerleşmekte olan yeni bir ışık, yeni bir gelecek projeksiyonu gelişiyor. Buraya yatırım yapılıyor, emek veriliyor orada umutlar bir araya getirilmeye çalışılıyor. Gelecekte bu havzanın alacağı şekle uygun bir gelecek tasarımına buradaki tecrübenin birilerinin ulaştırması lazım. Sera organize bölgesi tasarlıyoruz. Projelerini ihale ettik, önümüzdeki tarım sezonunda orada biz alt yapı ile eş zamanlı olarak al sat tahsislerine başlamayı umuyoruz. 400 dönümlük sera bölgemiz var. Tarım arazilerimiz çok geniş değil. Filyos havza bölgenin tek tarım potansiyeli olan yeri, ayrıca önemli endüstri bölgesi olmaya aday. Bu iki fikir aslında bir biri ile çekişiyor. Burada karar verilmiş endüstri bölgesi olma yolunda gidiyor. Tarım imkânlarından da yaralanmak istiyoruz. Bölgenin imkânları ile bölge insanlarını buluşturmamız lazım. Bunu yapamadığımızda insanlarımız göç ediyor. Bölgenin 500 bin insanını Almanya’da olduğu ifade ediliyor. 500 bin insan bölgede beklentilerini karşılayamadığı için değil bölgenin ülkenin de dışına çıkmış. Bunlar ülkenin gerçekleri. Bir gelecek arayışı söz konusu. Bu gelecek arayışının yansıması Çaycuma’da oluyor. Çünkü Çaycuma bölgenin ortasında önemli bir yerde. Burada 3 vilayet var. Hiç biri fuar denememiş, Çaycuma denemiş, deniyor. Bu bizlere Çaycuma’da ekstra bir enerjinin olduğunu gösteriyor. Bunlar bölgenin gerçekleri. Biz bölgenin yöneticileri olarak biz bir bütünün parçalarıyız. Bütün olarak mevcut potansiyelimizi en iyi şekilde ortaya çıkaracak çabalar içerisinde olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi katılımcılar ile birlikte kesildi. Vali Erdoğan Bektaş ve beraberindekiler stantları tek tek dolaşarak hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Fuar ilçede 4 gün boyunca faaliyet gösterecek. (Gönül DOMBAYCI)

Editör: Haber Merkezi