Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca yürütülmekte olan Erasmus+ Programı Ana Eylem 2 Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) faaliyeti kapsamında yer alan ortaklık turunda İrlanda koordinatörlüğünde gerçekleştirilen proje çalışmalarına ortaklarıyla birlikte (İRLANDA, İSVEÇ, İSPANYA, ESTONYA, SLOVAKYA) katılan Kilimli İsmet İnönü İlkokulu öğretmenleri 4 Kasım 2019  tarihinde  İrlanda’nın Portlaoıse  beldesinde  Holy Family Senior School  koordinatörlüğünde İrlanda hareketliliğini gerçekleştirildi.

Okulda yapılan gözlemler sırasında, sınıflarda  grup çalışmalarına ağırlık verildiği, sınıflarda tuvaletlerin olduğu, Sınıflarda ders araç ve gereçlerin dolap içinde bulunduğu sınıflarda büyük lambaların ve  yeterli büyüklükteki panoların yer aldığı belirtildi. Sınıflarda ayrıca kütüphane ve okuma köşelerinin bulunduğu müzik aletleri için sınıflarda de ayrı bir oda  olduğu belirtildi. Sınıfların yeterli büyüklükte ve kapsayıcı eğitime çok uygun olduğu  da gözlemlendi. Sınıflar  her türlü teknolojik donanımın da olduğu gözden kaçmadı( Bir akıllı tahta, bir normal tahta, bilgisayar, projeksiyon v.b.)

 Okulda iki kapalı spor salonu iki açık spor alanı olmakla beraber spor yapma imkanının oldukça yüksek olduğu gözlemlendi.

Geleneksel sporlara da yer vererek öğrencilerin yeterliliklerini geliştirilmelerine fırsat verildiği gözlemlendi. Okulda kantin olmadığı  teneffüs yapılmadığı  (sınırlandırılmış ders saati olmadığı )gözlemlenmiş, öğretmenlerin ihtiyaç durumunda öğrencileri  teneffüse çıkardığı dikkatleri çekmiştir. Öğrenci sağlığı ve güvenliği açısından panoların boyu  alçak yapılmış  ve panolarda toplu iğne kullanılmadığı görüldi.

Haftada bir gün okula katkı amaçlı yiyecek satışı gerçekleşmektedir. Ayrıca okul kendine gelir elde etmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır(Spor,tiyatro vb) .Adına ‘Shop’ denilen bu gün ve saatte öğrenciler isterse alışveriş yapmaktadırlar. Okul öğrenci birliği tarafından velilerin okula girişi randevulu yapılmaktadır. Okulda, öğrenci öğretmen, idari personel ve yardımcı personel dışında eğitim öğretim saatleri içerisinde hiç kimse yer almamaktadır. Bu da eğitim ve öğretimi aksatmadan kalitesini artırmakta.

Ortaokul olan Holy Family Senior okulunda branş öğretmenleri yoktur. Eğitim-öğretim sadece iyi yetiştirilmiş sınıf öğretmenleri tarafından verilmekte. Yaş grubu itibariyle bunun daha doğru olduğu savunulmakta. Özel eğitim  için ayrı okullar bulunmamakta ve okulun belli bir bölümünün  bu öğrenciler için ayrıldığı gözlemlendi.

Özetle gözlem yapılan okulda tüm öğrencilerin kapsayıcı eğitim dahilinde kendisini geliştirmelerine fırsat buldukları okul hayatının tüm süreçlerine aktif olarak katıldıkları özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların kendi yaşıtlarıyla birlikte aynı okul binasında zaman zaman birlikte eğitim gördükleri vakit ve dersler bulunmakta.

Okulun, Farklı becerilere sahip olan öğrencilerle farklı aile ortamlarından gelen her türlü öğrenciye yönelik bir yaşam alanı olarak kullanıldığı gözlemlendi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi