Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayarak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.

Mesaj şöyle; "4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır. 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.

4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm madenci kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Özellikle Taşkömürü Havzamızda 175 yıllık madencilik kültürünün sahibiyiz.

Ülkemize ve milletimize hizmet etme yolunda 5 bine yakın maden şehidi olan bir bölgeyiz.

Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı şartlarda çalışmak için ve büyük fedakarlıklarla üretim yaparak ülkemize ve milletimize daha fazla hizmet edebilmek için mücadele veriyoruz.

Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK),  Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ), Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA), özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmalıdır.

TTK’ya alım süreci devam eden 2 bin işçi, gerek kurumlarımızın geleceği için umutlarımızı artırmıştır ve gerekse madencilik sektörümüze moral olmuştur.

TTK; iş sağlığı ve güvenliğinin eksiksiz sağlandığı şartlarda norm kadro ile çalışmalı, daha çok üretmeli, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma getirilmelidir.

MTA; ülkemizin yeraltı zenginliklerini arayan ve bulan, milli kaynakların değerlendirilmesinde ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir kurum olarak, istihdamı artırılmalı ve daha aktif çalışır hale getirilmelidir.

Maden şehitlerimizin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte verdiğimiz mücadele sonucu yasada yapılan değişiklik Meclis’te kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca maden şehit ailelerinde hak sahiplerine aylık bağlanması kararı yasaya eklendi.

Dün emekli, bugün Level! Dün emekli, bugün Level!

Emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Biz madenciler; Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 50 bini aşkın insanımızı yitirdiğimiz deprem felaketinde, yüzlerce insanımızı enkazların altından sağ çıkararak sadece o insanlara değil ülkemize de acı günlerde umut olduk.

Arama-kurtarma çalışmalarında büyük bir cesaretle gösterdikleri üstün gayretlerle, girilemez denilen en riskli enkazlara madencilik tecrübesi ve teknikleriyle girerek yüzlerce cana nefes olan tüm maden işçilerimize teşekkür ediyoruz.

Maden işçileri; her şart altında ülkemiz için ne kadar önemli olduklarını bir kez daha göstermiştir.

Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, alın terleri kutsal, kazançları helal, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyoruz.

Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz”. (Haber Merkezi)

GMİSYönetimKurulu-1

Editör: Murat Barutçu