Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın girişimleri sonuç verdi ve Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki kadını aşağılayan içerikler kaldırıldı. Milletvekili Yavuzyılmaz, TDK'nın sözlüklerinde yer alan kadınları aşağılayıcı cinsiyetçi ifadelerin 2018 yılından bu yana mücadele ettiğini ve bu konuyu defalarca ülke gündemine taşıdığını vurguladı.

Yavuzyılmaz, TDK'nın gerçekleştirdiği güncelleme sonucunda "kadın, oynak, müsait, kirli, esnaf, serbest" gibi kelimelerin anlamlarında değişiklik yapılarak kadını aşağılayan ifadelerin çıkarıldığını belirtti. Eskiden sözlükte yer alan anlam açıklamalarının kadınları aşağılayıcı ve hakaret niteliğinde olduğuna dikkat çeken Milletvekili, örneğin "Esnaf" kelimesinin "Kötü yola sapmış kadın", "Oynak" kelimesinin "Davranışları ağırbaşlı olmayan kadın veya kız", "Müsait" kelimesinin "Flört etmeye hazır, kolayca flört edebilen kadın" gibi ifadeler içerdiğini aktardı.

Kadınlara yönelik şiddet, hor görme, taciz, tecavüz ve aşağılanma gibi olumsuz eylemlerin arttığı bir dönemde, devlet kurumlarından kadına yönelik aşağılamaların meşrulaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Yavuzyılmaz, TDK'nın bu cinsiyetçi ifadeleri kaldırarak bu utanca son verdiğini ifade etti.

Kan donduran cinayetin dehşet veren detayları ortaya çıktı Kan donduran cinayetin dehşet veren detayları ortaya çıktı

Milletvekili Yavuzyılmaz, TDK'nın sözlüğünde yer alan ve kadınları alenen aşağılayan cinsiyetçi ifadelerin kaldırılması için verilen mücadeleye destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür etti. (Haber Merkezi)

WhatsApp Image 2023-07-26 at 14.14.11WhatsApp Image 2023-07-26 at 14.14.04WhatsApp Image 2023-07-26 at 14.14.32

Editör: Murat Barutçu