Türkiye, bitki türleri açısından oldukça zengin bir ülke ve bu zenginlik kent parklarında da kendini gösteriyor. Ancak Türkiye’de de yaşayan bazı bitki türleri kuvvetli zehir içeriyorlar. Bu bilgi uzun zamandır bilinmekte olup, özellikle çocuklar için yaygın olarak kullanılan yaşam alanlarımızda bulunan süs bitkilerine dikkat edilmesi önem arz ediyor.

Zonguldak’ta 405 personel alınacak! Zonguldak’ta 405 personel alınacak!

Türkiye, tüm Avrupa'da bulunan bitki türlerinin yaklaşık yarısına sahip ve bu türlerin 3 bin 100'ü endemik yani sadece Türkiye'ye özgü. Bu zengin florasıyla Türkiye’de kent parklarına da çeşitlilik ve güzellik katıyor. Ancak zehirli bitki sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Zehirli ve zararlı oldukları için gıda amaçlı kullanımlarda yasaklanması gereken bitkiler" listesinde yer alan "Müge" isimli bitki, Zonguldak başta olmak üzere çevre illerde de yetişiyor. Müge çiçeği ilkbahar aylarında kendini gösterir, yaz mevsiminde artarak büyür ve kış mevsiminde dökülür. Bu bitki için Zonguldak'ın iklimi ve toprak yapısı uygun olup, rutubetli ve gölgeli yerlerde iyi yetişir.

Müge çiçeği yetişkin insanlarda belli miktarlarda tüketildiğinde karın ağrısına sebep olabilir ve bağırsakları hareketlendirir. Ancak özellikle çocuklarda tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Alternatif tıp ile ilgilenen veya kullanmak isteyen kişilerin de bu bitkiyi tüketmemesi gerekir. Yanlış tüketim metabolizmada kalıcı hasarlara yol açabilir. Yanlış kullanım sonucunda kalp atışlarında hızlanma veya azalma, kusma, karın ağrısı gibi zehirlenme belirtileri görülebilir.

Alkan-Şıhanlıoğlu ailelerinin mutlu günü Alkan-Şıhanlıoğlu ailelerinin mutlu günü

Özellikle çocukların bu tür bitkilerin varlığı konusunda bilinçli olmaları ve bu bitkileri tüketmemeleri önemlidir. Bilerek tüketen kişilerde ise bulanık görme, bitkinlik ve kaslarda uyuşma, deride kırmızılaşma ve döküntüler gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Alternatif tıp yöntemlerini uygulamadan önce uzman görüşü almak ve doğru kullanım konusunda dikkatli olmak önemlidir. (Haber Merkezi)

WhatsApp Image 2023-07-30 at 15.10.31

Uykusundan uyandırıp kapısının önünde öldürdüler Uykusundan uyandırıp kapısının önünde öldürdüler

Gizemli kazıda yeni gelişme; Çok büyük hazine var! Gizemli kazıda yeni gelişme; Çok büyük hazine var!

Muhammet Emin Çapkın’ından acı haber! Muhammet Emin Çapkın’ından acı haber!

Çaycuma’da 12 yaşında kız istismar edildi! “Adam belki kızıma talip olur” Çaycuma’da 12 yaşında kız istismar edildi! “Adam belki kızıma talip olur”

Motosiklet yaşlı adama çarptı Motosiklet yaşlı adama çarptı

İki araç kafa kafaya çarpıştı, 3 yaralı İki araç kafa kafaya çarpıştı, 3 yaralı

Editör: Murat Barutçu