Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD) Genel Sekreteri Nuri Göktepe, tüm dünyada küresel ısınmanın etkilerinin daha çok hissedildiğini belirterek, tarım sektörünün vazgeçilmezi olan suyun bilinçli tüketilmesinin giderek önem kazandığını söyledi.

Tarımsal sulamada tasarrufun önemine dikkat çeken Nuri Göktepe BASUSAD olarak, kuraklıkla mücadele önemli olan basınçlı sulama sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaştırılması için çalıştıklarını kaydetti. BASUSAD’ın 33 üyesi ile sektörün yüzde 80’ini temsil ettiğini ve ihracatta da istikrarlı bir büyüme grafiği çizdiğini dile getiren Göktepe, her yıl katıldıkları Growtech fuarında önemli ticari bağlantılara imza attıklarını ve hedef pazarlarını büyüttüklerini dile getirdi.

Dünyanın stratejik kaynağı ve tarımın gıdası “su”

Güney Amerika, Kuzey Afrika, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu’daki 40’ı aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Nuri Göktepe, sözlerine şöyle devam etti: “Covid 19 pandemisi ve küresel ısınmanın etkileriyle gıda tedariki konusunun önemi bir kez daha ortaya çıktı. Tarım sektörünün en önemli girdilerinden biri sudur. Su, bilinenin aksine kısıtlı bir kaynak ve bu nedenle su tasarrufu tarım sektöründe de önemli bir unsur. Ülkemizde kullanılan suyun yüzde 77’si yani 4’te 3’ü tarımsal sulamada kullanılıyor. Tarımsal sulamanın da 4’te 3’ü kontrolsüz bir yöntem olan salma sulama tekniğiyle yapılıyor. Bu sistemde adeta bitki değil tarla sulanmış oluyor çünkü harcanan suyun yarısı boşa gidiyor. Kuraklıkla mücadele için salma sulamanın yasaklanması ülkemiz açısından hayati bir önem taşıyor” dedi.

Tüm dünyadaki stratejik bir kaynak durumundaki suyun, küresel ısınma nedeniyle tüm ülkeleri bu alanda ürün geliştirmeye yönelttiğini belirten Göktepe, “Basınçlı sulama sektörü olarak, dünya üzerinde suyun ekonomik kullanımına imkan sağlayacak ürün gamımız ve kalitemizle küresel platformda da söz sahibi olmaya başladık. Bu yıl 22’incisi gerçekleştirilecek Growtech Fuarı, tarım sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getirdiği için sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Tarım Fuarları tarım sektörünün tüm bileşenleri için önemli bir konu. Growtech de bu konudaki en başarılı organizasyonlardan biri. Growtech Fuarı, sulama, sera, tohumculuk, gübre, fide gibi tarımsal üretimin farklı bileşenlerinin yerli ve yapancı paydaşlarının buluşmasına imkan sağlıyor. BASUSAD üyeleri olarak bizler de fuara ilk yılından bu yana katılıyoruz” sözlerine yer verdi.

Salma sulama israfa neden oluyor

İlk yatırım maliyeti yüksek olan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için devlet destek ve teşviklerin artırılması gerektiğini dile getiren Göktepe, şöyle devam etti: “Salma sulama ile yılda yaklaşık 18 milyar mektreküp suyu israf ettiğimiz ve bu suyu temin etmenin maliyeti, yine salma sulamada yüzde 20 daha fazla ithal bir kaynak olan enerji kullanımı gibi gerçekler dikkate alındığında belli bir plan içinde basınçlı sulama sistemlerinin çiftçiye ücretsiz verilmesinin (devletçe hibe edilmesi) daha ekonomik olacağı görülecektir. Kaynaklar yeni barajlar inşasından ziyade mevcut su ile iki kat daha fazla alanı sulayabileceğimiz basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için kullanılmalıdır, yatırım bütçeleri içinde bu amaca yönelik kaynak tahsis edilmelidir.”

Growtech, sektör için küresel fırsatlar sunuyor

Erasmus+ projesinin Türkiye açılışı Düzce'de yapıldı Erasmus+ projesinin Türkiye açılışı Düzce'de yapıldı

Growtech’te her yıl Türk basınçlı sulama sistemleri sektörünün uluslararası arenadaki yeni başarı hikayelerine tanık olduklarını ve sektörel iş birliklerinin hızla geliştiğini tespit ettiklerini belirten Fuar Direktörü Engin Er de, bu yıl da bu ivmenin artarak sürmesini beklediklerini dile getirdi.

Fuarın her geçen yıl yeni katılımlarla güçlendiğini kaydeden Engin Er, sözlerine şöyle devam etti: “Fuarın milli katılımlarla zenginleşmesi bizleri çok memnun ediyor. Her geçen yıl ulusal ve uluslararası katılımcı sayımız artıyor. Geçtiğimiz yıl 27 ülkeden katılımcıları ağırlamıştık. Bunun yanı sıra; Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa, Afrika, Çin ve Güney Kore milli katılım ile Growtech’te uluslararası tarım sektörü profesyonelleri ile bir araya gelmişti. Çin, özellikle pandemi sonrasında tekrar büyüme atağı gerçekleştirdi. Growtech’e katılan 120’den fazla ülkeden gelen ziyaretçileri ile birlikte Çin, dünya tarımına Growtech aracılığıyla ulaşmayı hedefliyor. Çin, 100’e yakın firmasıyla Growtech 2023’e adeta damgasını vuracak. Fuara uluslararası firmaların talebi artarak devam ediyor. Almanya, İspanya, İtalya, Çin, Hollanda ve Güney Kore milli katılımla Growtech’te 2023 yılında da boy gösterecek” İHA

Kaynak: iha