Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜSEB tarafından desteklenen projesiyle mikroorganizma kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotik grubundaki ilaçların hedef proteinlerinden biri olan DHFR enzimi farklı yöntemlerle yeniden geliştirilecek.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Kısa yürütücülüğü, Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nun ise araştırmacı olarak yer aldığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ‘TÜSEB-A Grubu Acil Ar-Ge Proje Destek Programı’ kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Buket Yıldırım’ın yer aldığı “İn-Vitro İlaç İnhibisyon Testlerinde Kullanıma Yönelik Rekombinant DHFR Enziminin BiyoreaktörSisteminde Üretimi” başlıklı proje ile mikroorganizma kaynaklı hastalıkların tedavisine yönelik olarak kullanılan antibiyotik grubundaki ilaçların hedef proteinlerinden biri olan DHFR enziminin rekombinantüretimi gerçekleştirilecek.

İnsan sağlığına yönelik akıllı teknolojiler ile geliştirilen çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizde sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimize katkı sunan çalışmalarımızın artmasıyla gurur duyuyoruz. Bilimsel bilginin ürüne dönüşmesi noktasında yeni nesil teknolojilerle etkili çözümler geliştirerek geleceğimize değer katıyoruz. Bu noktada da sağlık alanında farklı formüllerin deneneceği TÜSEB destekli projemizin, gelecek süreçlerde başka yeni çalışmalara önayak olacağına inanıyor, araştırma-geliştirme süreçlerine katkı sunan çabaları dolayısıyla Doç. Dr. Dursun Kısa, Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu ile yüksek lisans öğrencimiz Buket Yıldırım’ı tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimizdeki özverili çalışmaları için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Sabri Gök’e teşekkür ediyorum. Ayrıca sağlık bilimleri ve teknolojileri alanındaki stratejileriyle bizlere destek olan TÜSEB Başkanımız Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na, bizleri daha iyiye ulaşma noktasında motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Bartın'da jandarmadan uyuşturucu operasyonu Bartın'da jandarmadan uyuşturucu operasyonu

Barü 2024

Kaynak: Haber Merkezi