Kredi kartı borçlanmalarındaki rekor artışın ardından ekonomi yönetimi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartlarına yönelik faiz, taksit ve kart limitlerinin sınırlanabileceği açıklamasıyla harekete geçti. Karahan, kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. Bu açıklamanın ardından tüm dikkatler Perşembe günü açıklanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) kararına çevrildi.

Özellikle kredi kartı kullanımında sınırlama getirilmesi için hazırlıklar başladı. Bankaların, kredi kartı harcamalarını artırmak için verdikleri bonuslar ve artan kart limitleri gibi uygulamalar, ekonomi yönetimi tarafından gözden geçirilmeye başlandı. Bankaların son dönemde kredi kartı limitlerini artırmasıyla birlikte, özellikle 100 bin TL'yi aşan limitlerin sıkılaştırma kapsamında değerlendirilmesi tartışmalara neden oldu.

Çalışan çocuk oranı arttı Çalışan çocuk oranı arttı

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi kartı limitlerine ilişkin olarak "20 bin TL'nin altında kredi kartı, 100 bin TL altında tüketici kredilerinde kısıtlama olmamak gerekir, hedef alınması gereken lüks tüketimdir" şeklinde bir açıklama yaptı. Bununla birlikte, kredi kartlarının bilinçli kullanımına vurgu yapılırken, sıkılaştırıcı politikaların yanı sıra seçim iklimine uygun bir gevşetme sürecinin de olabileceği ifade edildi.

Öte yandan, kredi kartı gecikme ve faiz oranları ile asgari ödeme tutarlarının da düzeltilmesinin sıkılaştırma sağlayabileceği belirtildi. Bu adımların, kredi kartı borçlanmalarındaki artışı kontrol altına almak ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla atıldığı vurgulandı. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu